1 decembrie, Ziua Națională a României. cel mai important moment din istoria românilor

1 decembrie, Ziua Națională a României. cel mai important moment din istoria românilor. De mai bine de 100 de ani, anual, la data de 1 decembrie, sărbătorim ziua Națională a României.

Ce s-a întâmplat în această zi și de ce este supranumită Ziua Națională a României? E considerată cel mai important moment din istoria românilor.

Totul a început în anul 1918, la Alba Iulia. Atunci a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România, și a consfințit ceea ce acum numim România Mare.

1 decembrie, Ziua Națională a României. cel mai important moment din istoria românilor

Trebuie totuși menționat faptul că Ziua Națională a României a fost stabilită pe data de 1 decembrie imediat după Revoluție, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990.

De altfel, același act normativ stabilea că Ziua Națională pe 1 decembrie este și o sărbătoare publică și zi liberă pentru toți angajații.

Revenind la data de 1 decembrie 1918, atunci a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate.

Acest act a avut loc după ce la data de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918 organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.

Ulterior, pe 1 decembrie 1918, s-a decis astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa atunci Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed