10 curiozități despre creierul uman: Nu simte durerea, poate alimenta un bec, multitasking-ul este imposibi

Cum funcționează creierul și de ce ar putea fi el capabil în viitor? Se pare că doar o mică parte dintre întrebările despre creier au primit până acum răspunsurile din punct de vedere științific. Unele răspunsuri reușesc să ne surprindă, altele să ne amuze.

1. Informația conform căreia oamenii folosesc doar 10% din creier este falsă

Conform Institutului Neurologic DENT, folosim mai mult de 10% atunci când dormim. Deși este adevărat că zonele creierului nu funcționează toate în același timp, cercetătorii creierului care folosesc tehnologia imagistică au arătat că, la fel ca mușchii corpului, cea mai mare parte a creierului este activă continuu, într-o perioadă măsurată de 24 de ore.

2. Creierul nu poate simți durerea

Nu există receptori de durere în creier. Toți receptorii de durere se află în afara creierului: în meninge, periost și în scalp.

3. Creierul uman își triplează dimensiunea în primul an de viață, dar se micșorează după 40 de ani

Un copil de doi ani va avea un creier complet dezvoltat în proporție de 80%. Va continua să crească până la vârsta de aproximativ 18 ani. Abia la vârsta de 25 de ani creierul uman ajunge la maturitate și își va continua dezvoltarea până la 40 de ani, dar apoi începe să se micșoreze. Cu toate acestea, dimensiunea nu contează atunci când este vorba de creier. Nu există dovezi științifice că un creier mai mare este mai inteligent decât unul mai mic.

4. Creierul este generator de gânduri aleatorii

Fundația Națională de Știință a publicat, în 2005, un articol despre gânduri. O persoană obișnuită are aproximativ 12.000 până la 60.000 de gânduri pe zi. Dintre acestea, 95% sunt exact aceleași gânduri repetitive ca și cele din ziua anterioară și aproximativ 80% dintre acestea sunt negative.

5. Multitasking-ul este imposibil

Chiar și când îndeplinim mai multe sarcini, nu le facem în același timp. De fapt, schimbăm contextul. Adică, comutăm rapid înainte și înapoi între diferite sarcini. În plus, cercetările arată că rata de eroare crește cu 50 la sută și îți ia de două ori mai mult timp pentru a face lucrurile, atunci când vrei să funcționezi în sistem multitasking.

6. Colesterolul din creier este reciclat și este cheia învățării și a memoriei

Creierul are un conținut de colesterol mai mare decât orice alt organ. De fapt, aproximativ 25% din colesterolul corpului se află în creier. Colesterolul creierului este mult mai stabil decât colesterolul din alte organe, dar atunci când se descompune, este reciclat în colesterol nou chiar în creier.

7. Creierul nu poate funcționa optim fără apă

Acesta este și motivul pentru care deshidratarea, chiar și de 2%, poate avea un efect negativ asupra funcțiilor creierului. Deshidratarea și pierderea de sodiu și electroliți pot provoca modificări acute ale memoriei și atenției.

8. Memoria pe termen scurt durează 1 minut și jumătate

Creierul este capabil să păstreze cantități mici de informații în mintea activă pentru un acces ușor, dar o face doar pentru aproximativ un minut și jumătate.

9. În fiecare minut, prin creier trec 750-1.000 de mililitri de sânge

Este echivalentul unei sticle de vin sau al unei sticle de apă.

10. Energia produsă de creier poate alimenta un bec

Creierul generează aproximativ 12-25 de wați de electricitate, suficient pentru a alimenta un bec mic. De asemenea, viteza informațiilor este foarte mare. Informațiile care trec de la brațe/picioare la creier călătoresc cu o viteză de 150-260 de mile pe oră. Creierul consumă glucoză din organism pentru a produce această cantitate de energie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed