Zeci de mii de evrei ies în stradă să ceară case mai ieftine. Vezi unde

0

După ce sâmbăta trecută, peste 20.000 de oameni au mărșăluit din Piața Habima spre Muzeul din Tel Aviv, potrivit estimărilor poliției, protestele au continuat și pe parcursul acestei săptămâni. Mulțimea a strigat „Bibi (n.r. – poreclă dată primului ministru), trezește-te! Oamenii merită mai mult!” simpla lor cerere fiind case la prețuri acceptabile. În plus, demonstranții au mai scandat „O întreagă generație cere case, apartamentele nu sunt un lux”, potrivit publicației Globes.

 

Prețul mediu al unui apartament cu trei camere în Tel Aviv depășea în luna iunie pragul de 406.000 de euro, când în luna ianuarie prețul era de aproximativ 392.000 de euro. În Rishon LeZion, același apartament a avut un preț mediu de 218.000 de euro, în creștere față de valoarea de 196.000 de euro în ianuarie, arată indicele lansat de Globes în parteneriat cu un site imobiliar.

 

Luni, 25 iulie, zeci de oameni și-au instalat corturile într-un parc din zona de sud a capitalei. Întrebați de ce nu s-au alăturat protestatarilor de pe Bulevardul Rothschild, unde alte corturi au fost deja instalate, oamenii au declarat că doresc să tragă un semnal de alarmă și asupra zonei de sud din Tel Aviv,  informează The Jerusalem Post.

 

În aceeași zi, două proteste au avut loc și în fața reședinței primului ministru, unde zeci de tineri au încercat să blocheze traficul întinzându-se pe asfalt. Alte străzi din Tel Aviv și Haifa au fost blocate, în unele cazuri fiind nevoie de intervenția forțelor de ordine.

 

Miercuri, 27 iulie, protestatarii au mărșăluit din nou spre reședința primului ministru, unde au amplasat o pancartă pe care scria „de vânzare”, în semn de protest față de apartamentele fantomă cumpărate de investitori străini care nu locuiesc în ele.

 

Studenți și părinți stau în corturi și gătesc mâncarea la comun. În plus, miercuri a văzut lumina zilei primul ziar al demonstranților, care a fost înmânat gratuit pe străzile din Tel Aviv.

 

Nimeni nu se așteaptă ca protestele din Israel să aibă aceleași consecințe ca și revoltele din lumea arabă, și foarte puțini cred că acestea reprezintă o problemă reală pentru autorități. Însă încercările primului ministrul de a empatiza cu demonstranții și apariția la o televiziune marți seara, unde acesta transmitea că problema este în vizorul guvernului, arată că există un oarecare grad de îngrijorare, precizează Reuters.

 

Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică a arătat că 39% din israelieni se descurcă foarte greu din salarii. În plus, din 2008 încoace prețurile locuințelor au crescut cu 50% pe fondul creșterii populației și a stocului limitat de locuințe. Acest lucru a făcut ca și chiriile să înregistreze evoluții în creștere.

 

 

Sursa foto: Activelstills.org