35,9% dintre unguri votaseră în alegerile legislative până la ora 13.00

Vremea închisă de la Budapesta ar putea duce la o rată mare de absenteism, potrivit portalului ungar.

Alegerile din 11 şi 25 aprilie au cel mai previzibil rezultat din istoria recentă, comentează politics.hu. În unanimitate, sondajele anunţă o înfrângere grea pentru actuala formaţiune de la putere, socialiştii (MSZP), în timp ce partidul de opoziţie Fidesz va forma cu certitudine următorul guvern. Acest scrutin ar putea fi marcat şi de intrarea formaţiunii Jobbik, de extremă-dreapta, în Parlament.

Bazându-se pe un discurs antisemit şi rasist, Jobbik afirmă că băncile şi romii sunt cauzele problemelor ungurilor. În registrul populist, Jobbik promite „20 de ani pentru 20 de ani”, adică 20 de ani de închisoare pentru clasa politică din ultimii 20 de ani. Partidul extremist, calificat uneori drept neofascist, vrea să „impoziteze băncile”, să facă astfel încât „multinaţionalele să plătească mai mult” şi să „dea Ungaria ungurilor”.

Ungaria, care nu a ieşit încă din recesiune, s-a confruntat anul trecut cu cea mai mare contracţie economică din ultimele două decenii. Începând din octombrie 2008, investitorii externi au început să se retragă din această ţară, din cauza datoriei sale externe marţi şi a politicii fiscale laxe, pe care guvernul socialist a încercat să o contracareze prin măsuri severe de austeritate, ce au dus la o creştere a ratei şomajului şi la o scădere a consumului.

Această politică nepopulară de limitare a cheltuieilor publice, impusă de FMI, Banca Mondială şi UE, a avut, însă, rezultate: ţara, membră UE din 2004 şi care spera să adere la Zona euro în 2014, a ajuns de la un deficit de 9% din PIB în 2006, la 4% în 2009, potrivit cifrelor provizorii publicate la sfârşitul lunii martie. În ultimele 18 luni, moneda naţională, forintul, s-a stabilizat, iar Budapesta a recâştiga încrederea pieţelor financiare într-o asemenea măsură încât Guvernul a putut să renunţe la ultimele tranşe din împrumutul internaţional.

Fidesz a promis în campania electorală să reducă impozitele şi să creeze un milion de locuri noi de muncă în următorii 10 ani. Aceste măsuri vor duce, probabil, la o creştere a deficitului în 2010 la 6,5% din PIB.

Peste opt milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în primul tur al alegerilor legislative din Ungaria. Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 6.00 (7.00 ora României) şi se vor închide la 19.00 (20.00 ora României), când urmează să fie date publicităţii exit-polluri. Primele rezultate parţiale vor fi anunţate o oră mai târziu.

Sistemul de vot din Ungaria este complicat, combinând votul majoritar, cu cel proporţional pe liste şi cu o listă naţională de compensaţie. În total, Parlamentul are 386 de membri, aleşi pentru un mandat de patru ani.

Campania electorală s-a încheiat vineri la miezul nopţii, pe fondul unui scandal în care este implicat Fidesz privind folosirea unor metode ilegale în campania electorală.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed