5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 12.07.2011

0

ZF: Negriţoiu: Politica monetară e ca hipertensiunea. Nu doare, dar poate conduce la deces. Leii băltesc în piaţă în loc să ajute la creşterea economică. BNR tot vorbeşte despre descurajarea creditului în euro după ce l-a lăsat să ajungă dominant, dar nu încurajează concret folosirea leilor în economie, nu reduce rezervele minime la lei, programul guvernamental Prima casă nu este exclusiv în lei şi se emit prea puţine titluri pe termen lung în lei, dobânda de referinţă şi dobânzile de pe piaţă se bat cap în cap, afirmă Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România.

România liberă: Super-ferma din Ardeal în care o vacă a dat 103 litri lapte într-o singură zi. Cea mai productiva vaca din Romania este o alintata. Ascultă muzică de relaxare, are aparat cu senzor care o scarpină pe spinare şi pe burtă şi un GPS agăţat de gât care contorizează câte plimbări face pe zi. Numele ei este “Ramona”, e din Alba şi în primăvară a avut un vârf de producţie de 74,4 litri/zi. Însă recordul absolut îl deţine o surată din aceeaşi fermă, care în urmă cu 3 ani a dat 103 litri de lapte.

EVZ: Cât pierzi dacă plăteşti rata în euro la cursul băncii. Debitorii în valută, care caută cel mai avantajos curs al pieţei atunci când achită rata creditului la bancă, pot face o economie de câteva sute de lei anual, potrivit calculelor EVZ. Românii care îşi primesc salariile în lei şi care au împrumuturi în valută ies în pierdere în fiecare lună la achitarea ratei, atunci când cumpără valuta de la banca de unde au luat creditul. Majoritatea creditelor în monedă străină accesate de români sunt în euro sau franci elveţieni.

Adevărul: Cu ce s-a ales statul din afacerea Petrom. Ministerul Economiei va rămâne cu 2,8% din acţiunile Petrom, după listarea pachetului de 9,84% şi după ce va vinde 8% din titluri către salariaţii companiei, aşa cum prevede contractul de privatizare. Deşi Petrom valorează peste cinci miliarde de euro pe bursă, statul a renunţat, în timp, la întreaga companie pentru doar 1,5 miliarde de euro. Statul român este pe cale de a nu mai deţine aproape nimic din Petrom, care nu este doar cea mai mare companie românească, ci deţine şi majoritatea zăcămintelor de ţiţei ale ţării (cu excepţia unor perimetre mici) şi jumătate din rezervele de gaze naturale.

Gândul: REPARTIZARE LICEE 2011: Vezi cum a evoluat topul celor mai bune licee din oraşul tău după rata de promovare la BAC. Topul celor mai bune licee din oraşul tău, realizat pe baza ultimei medii de admitere din 2010, introducând un al doilea criteriu: rata de promovare la examenul de bacalaureat de anul acesta. În unele cazuri, topurile s-au modificat semnificativ, în condiţiile în care destul de multe licee care au avut o medie mare de admitere în 2010, au înregistrat o rata de promovare mai mică compartiv cu „adversarele” din topul iniţial.