5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 18.03.2011

Gândul: PROIECTUL-GIGANT AL AUTOSTRĂZII INELARE DIN JURUL MĂRII NEGRE: cu ce „bucată” se va prezenta România. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că realizarea sau nerealizarea proiectului privind autostrada inelară în jurul Mării Negre va da măsura eficienţei Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, el adăugând, întrebat despre stadiul lucrărilor părţii române, că porţiunea Bucureşti-Constanţa este deja executată. Baconschi a participat la o dezbatere pe tema OCEMN – organizaţie a cărei preşedinţie este asigurată de România – unde a fost întrebat de un diplomat coreean în ce stadiu se află partea română cu lucrările la porţiunea sa din proiectul OCEMN de construire a unei autostrăzi care să facă legătura între porturile de la Marea Neagră.

ZF – Milionar din Bursă: Puneam bani lunar ca la bancă. Alexandru, 33 de ani, contabil la o firmă privată, a reuşit să strângă în 14 ani din investiţii la Bursă o avere de multe sute de mii de euro. „Câţiva ani am băgat bani pe Bursă lună de lună ca şi cum aş pune bani la buzunar sau la bancă. În fiecare lună am adăugat în portofoliu o sumă. Pentru mine Bursa este o pasiune. Că fac şi bani este un motiv în plus. Citesc ştirile economice de plăcere”, spune investitorul. El povesteşte că a vândut o parte din portofoliu în anul de maxim istoric al pieţei, 2007 şi pe profitul încasat a plătit un impozit de circa 100.000 de euro, iar în prezent, în ciuda crizei, a rămas cu o sumă similară cu cea pe care o avea pe maximele Bursei.

România liberă: De ce s-a prăbuşit calea ferată
. Transportul rutier câştigă cotă de piaţă deşi preţul este un euro/ container/ km, dublu faţă de cel feroviar. Transportatorii feroviari spun că au pierdut războiul deoarece sunt dezavantajaţi de stat. Rutieriştii afirmă că succesul lor se datorează capitalului şi managementului privat. În ultimii zece ani traficul de mărfuri a migrat masiv de pe cale ferată pe rutier, arată datele organismului european de statistică, Eurostat.

Adevărul: Cum au evitat criza ţările scandinave. Suedia, Danemarca şi Norvegia au avut creşteri economice puternice anul trecut, în timp ce revenirea înregistrată în restul Europei a fost una firavă. Modelul Scandinaviei este dat exemplu ori de câte ori statele europene au probleme. Faptul că bunăstarea ţărilor nordice a devenit un lucru obişnuit nu este o coincidenţă. Creşterea economică medie a statelor din Uniunea Europeană în 2010 a fost de 1,8%. Criza datoriilor suverane, fragilitatea sistemelor bancare şi ratele uriaşe ale şomajului au determinat un avans „anemic” şi în zona euro (1,7%).

EVZ: Topul celor mai ieftine destinaţii estivale în 2011. Cu un buget de sub 300 de euro de persoană, puteţi alege dintr-o multitudine de oferte de vacanţă în România, Turcia, Grecia sau Bulgaria. La Costineşti, spre exemplu, puteţi petrece un concediu de cinci zile la un hotel de trei stele, cu regim de demipensiune, la un preţ de 115 euro de persoană. Oferta este promovată de agenţia Eximtur, iar preţul amintit este valabil pentru luna iunie, cu condiţia achitării integrale a biletului până pe 31 aprilie

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed