5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 29.07.2011

EVZ: Care sunt cele mai ieftine credite din istoria ” Primei case”. Costul total al împrumuturilor din program a crescut cu câteva mii de euro în a patra fază, raportat la cea anterioară, din cauza creşterii Euribor. Creditele din programul guvernamental au fost supuse unui trend de scumpire în ultimul timp. Mai precis, dobânda variabilă a împrumuturilor în euro este exprimată în funcţie de indicele Euribor, peste care se adaugă o marjă de maxim 4%. În acest an, banca Centrală Europeană a scumpit dobânda cheie pentru euro şi, implicit, s-au scumpit şi creditele. Dacă în primul trimestru al anului nivelul indicelui era de 1%, în trimestrul doi acesta a urcat la 1,25%, pentru ca în prezent să ajungă la 1,56%, potrivit reprezentanţilor CEC Bank.

ZF: Topul celor mai lichide companii listate din regiune. 11 companii listate pe pieţele din Polonia, Cehia şi Ungaria au înregistrat în primul semestru tranzacţii mai mari decât toată Bursa de la Bucureşti, potrivit unei statistici realizate de ZF. Privatizând pe piaţa de capital pachete mari de acţiuni la „campionii” naţionali, cele trei ţări au reuşit să dezvolte companiile respective fără a pierde controlul lor, dar şi să creeze pieţe cu adevărat lichide şi atractive pentru investitorii străini.

Adevărul: Proporţiile jafului: iată câţi bani plătim în plus pentru un kilometru de autostradă. În România s-au construit tronsoane de autostradă cu mai mult de 20 de milioane de euro pe kilometru, în loc de 6 milioane de euro/kilometru, ceea ce arată cât de ieftin ar putea fi în realitate. Dacă Bechtel acceptă preţul negociat cu autorităţile de la Bucureşti pentru Autostrada Transilvania, următoarele tronsoane vor fi construite cu peste 60% mai ieftin.

Daily Business: Cum arata scheletul incasarilor in cel mai mare “strand” al Capitalei. Water Park Otopeni, singurul parc acvatic al Capitalei, a inregistrat anul trecut incasari usor sub un milion de euro, iar pentru sezonul acesta managementul “spera la o usoara crestere a veniturilor”. Vezi mai jos cum se impart veniturile water park-ului si cat s-a investit in redeschiderea de anul acesta. Veniturile parcului, de circa 1 milion de euro, provin in proportia de 50% din vanzarea de bilete, in timp ce 42% sunt generate de restaurante si cafenele, iar restul de 8% din servicii auxiliare (parcare), potrivit lui Ionut Negoita, patronul Water Park Otopeni.

România liberă: De ce plătim dublu autostrăzile faţă de Bulgaria. Două ţări cu economii, preţuri, salarii şi resurse comparabile, respectiv România şi Bulgaria. Prima plăteşte cu cel puţin 5 milioane euro un kilometru de autostradă, a doua dă doar 2-3 milioane de euro. Diferenţele apar din faptul că Bulgaria aplică la licitaţii metode consacrate din UE, noi pe cele întâlnite ici şi colo prin Europa de Est, potrivite mai degrabă construirii de instalaţii industriale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed