5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 30.12.2011

0

ZF: În ce domenii vor creşte salariile în 2012. Topul celor mai mari creşteri în venituri de la începutul crizei. În IT şi telecom salariile au crescut cu 54%, respectiv 57% de la începutul crizei până în prezent, iar semnalele din piaţă arată că majorările de salarii din aceste domenii nu se vor opri, acestea fiind cele mai bune sectoare în care să lucrezi în anii viitori. Salariile angajaţilor din multinaţionale vor creşte anul viitor cu 6%, după ce în 2011 au crescut cu un procent similar, iar companiile îi vor recompensa mai mult pe angajaţii din management în 2012, spun specialiştii în resurse umane.

Adevărul: Investitorii care vor construi locuinţe împreună cu ANL vor primi 30% din chiriile încasate. Investitorii privaţi care vor participa la construcţia de locuinţe în parteneriat public-privat cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) vor primi 30% din chiriile încasate de la locatarii din respectivele imobile, potrivit unei ordonanţe de urgenţă publicate joi în Monitorul Oficial. Ordonanţa de urgenţă stipulează că sumele încasate din închirierea locuinţelor ANL se distribuie în proporţie de 50% ca venit la bugetul de stat, 20% către Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi 30% către investitorul privat.

România liberă – Axa energetică Moscova-Beijing:  Se pregăteşte construcţia unui gazoduct de 1.000 mld. dolari. China va depăşi, la sfârşitul deceniului, Statele Unite ca cel mai mare importator de energie, iar Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori; însă deşi cele două state par predestinate să coopereze, astăzi numai 7% din importurile de energie ale Chinei provin din Rusia. Primul om care a propus construcţia unei conducte prin care petrolul rusesc să fie livrat în China se află astăzi în închisoare: Mihail Hodorkovski, fostul preşedinte al grupului petrolier Yukos. Împreună cu Administraţia Naţională a Energiei din China, acesta a început încă din 2000 să pregătească un plan al rutei conductei.

EVZ: Cum a evoluat puterea de cumpărare a românilor în 2011. Nivelul de trai s-a îmbunătăţit uşor în acest an faţă de 2010, dar încă suntem departe de standardele de viaţă cu care ne obişnuiserăm în anul premergător crizei, după cum arată datele statistice. n 2011, primul an de creştere economică a României de la începutul crizei, se poate spune că românii au simţit şi în buzunare un pic de revigorare. Inflaţia scăzută şi salariile în uşoară creştere au creat premisele pentru îmbunătăţirea nivelului de trai.

Hotnews.ro: Sectorul energetic 2011: Marile esecuri si micile realizari. Pentru sectorul energetic, 2011 nu a fost un an tocmai remarcabil. Partea pozitiva este ca au fost incheiate cateva investitii incepute cu multi ani in urma  (chiar si din 1989), a fost rezolvata cu mare greutate problema legislatiei in domeniul energiei regenerabile si au demarat cateva proceduri de privatizare  si de atragere a unor investitori. Pe de alta parte, au fost inregistrate multe esecuri rasunatoare: retragerea investitorilor din proiectul reactoarelor 3  si 4 de la Cernavoda, pierderea unor procese care au dus la renuntarea infiintarii companiilor Electra si Hidroenergetica, neputinta de a vinde pachetul de  9,84% de la Petrom, demararea a noi proceduri de infringement si aducerea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie din cauza nerespectarii legislatiei  comunitare.