Spania ar putea înregistra primii doi ani consecutivi de recesiune începând din anii ’50

0

„Ne aşteptăm ca Spania să înregistreze doi ani consecutivi de declin al PIB pentru prima dată începând din anii ’50”, avertizează banca elveţiană UBS, citată de cotidianul The Guardian.

 

 

PIB a scăzut cu 0,7% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu precedentele trei luni, când declinul a fost de 0,3%, a anunţat, miercuri, Institutul Naţional de Statistică de la Madrid, potrivit Bloomberg. Contracţia a depăşit prognoza unui declin de 0,6% anunţată săptămâna trecută de Banca Spaniei. Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, PIB a scăzut cu 1,8% în trimestrul al patrulea şi cu 1,37% pe ansamblul întregului an.

 

 

Comisia Europeană a semnalat săptămâna aceasta că ar putea recomanda relaxarea obiectivelor de deficit bugetar ale Spaniei, pentru a patra oară în decurs de un an, întrucât şomajul înregistrat de a patra mare economie a zonei euro a atins un nivel record de 26% la finalul anului trecut.

 

 

„Ar trebui să fim precauţi. Contracţia cererii de consum este severă, iar în acest an va urma, probabil, o evoluţie similară”, a declarat Guillaume Menuet, economist la Citigroup.

 

 

Citigroup estimează o scădere a PIB de 2,2% în acest an, cu un deficit bugetar de 6,3% şi o rată medie a şomajului de aproape 27%.

 

 

FMI a înrăutăţit prognoza economică pentru Spania săptămâna trecută şi se aşteaptă la o contracţie de 1,5% pentru acest an, în contextul unei evoluţii slabe la nivel european.