Spania ar putea înregistra primii doi ani consecutivi de recesiune începând din anii ’50

0
Spania ar putea înregistra primii doi ani consecutivi de recesiune începând din anii ’50

“Ne aşteptăm ca Spania să înregistreze doi ani consecutivi de declin al PIB pentru prima dată începând din anii ’50”, avertizează banca elveţiană UBS, citată de cotidianul The Guardian.

 

 

PIB a scăzut cu 0,7% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu precedentele trei luni, când declinul a fost de 0,3%, a anunţat, miercuri, Institutul Naţional de Statistică de la Madrid, potrivit Bloomberg. Contracţia a depăşit prognoza unui declin de 0,6% anunţată săptămâna trecută de Banca Spaniei. Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, PIB a scăzut cu 1,8% în trimestrul al patrulea şi cu 1,37% pe ansamblul întregului an.

 

 

Comisia Europeană a semnalat săptămâna aceasta că ar putea recomanda relaxarea obiectivelor de deficit bugetar ale Spaniei, pentru a patra oară în decurs de un an, întrucât şomajul înregistrat de a patra mare economie a zonei euro a atins un nivel record de 26% la finalul anului trecut.

 

 

“Ar trebui să fim precauţi. Contracţia cererii de consum este severă, iar în acest an va urma, probabil, o evoluţie similară”, a declarat Guillaume Menuet, economist la Citigroup.

 

 

Citigroup estimează o scădere a PIB de 2,2% în acest an, cu un deficit bugetar de 6,3% şi o rată medie a şomajului de aproape 27%.

 

 

FMI a înrăutăţit prognoza economică pentru Spania săptămâna trecută şi se aşteaptă la o contracţie de 1,5% pentru acest an, în contextul unei evoluţii slabe la nivel european.