Scottish& Newcastle, ţintă pentru Carlsberg şi Heineken

Compania Scottish& Newcastle, considerată de analişti o ţintă de preluare tentantă, nu agrează oferta primită de la Carlsberg şi Heineken. Acţionarii sunt furioşi, nu se aşteptau de la Carlsberg, un partener cu care au contact aproape zilnic, să se alăture celui mai mare rival. Producătorul britanic de bere are încredere în viitorul său ca entitate independentă. Dovadă: creşterea puternică pe pieţele emergente şi performanţele de pe pieţele dezvoltate.

Analiştii spun însă că şi americanul SAB Miller şi Anheuser-Busch, proprietarul lui Budweiser, sunt interesaţi de Scottish.

Heineken şi Carlsberg au confirmat că doresc să formeze un consorţiu care să cumpere Scottish&Newcastle. Oferta oficială va fi lansată la începutul săptămânii viitoare. În urma anunţului, cotaţia Scottish& Newcastle a câştigat ieri aproape 20 de procente, compania fiind evaluată în prezent la 9 miliarde de lire.

Heineken doreşte să preia operaţiunile din Marea Britanie şi o parte din Europa, mai precis Finlanda şi Portugalia iar Carlsberg este interesată de Franţa, Grecia dar şi de 50% din compania Baltic Beverages Holding.

Cei doi giganţi şi-au ales bine momentul de atac. S&N vine după câteva luni grele în care vânzările diviziilor din Marea Britanie şi Franţa au fost afectate de vremea nefavorabilă. Mai mult, chiar înaintea unei rocade la vârful companiei. Actualul director Tony Froggatt va ceda frâiele lui John Dunsmore şeful operaţiunilor din Europa Occidentală. Plecarea lui Dunsmore este percepută ca o întărire a apărării împotriva încercărilor de preluare. Lehman este consultantul lui Carlsberg, Credit Suisse pentru Heineken iar Deutsche Bank şi UBS pentru S&N.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed