MAI recunoaște că nu există proceduri viabile de salvare

„Pentru evitarea oricăror disfuncţii privind comunicarea operativă dintre instituţiile cu atribuţii legale în gestionarea situaţiilor de urgenţă, odată cu înfiinţarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, procedurile de cooperare dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne şi alte autorităţi sau instituţii din afara MAI sunt în curs de reanalizare, simplificare şi clarificare”, se arată într-un comunicat remis miercuri seară de MAI.

 

În acest sens, mai arată sursa citată, o echipă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) se va deplasa la ISU Constanţa, unde „va verifica punctual modul în care au fost puse în aplicare procedurile comune de intervenţie la acest eveniment.

 

În acelaşi context, MAI precizează că, la solicitarea secretarului de stat Raed Arafat, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa a înaintat un raport privind misiunea de miercuri dimineaţă pentru căutarea şi salvarea celor doi bărbaţi.

 

„Conform raportului desfăşurării misiunii, rezultă ca primul apel de la 112 primit în dispeceratul ISU Constanţa a fost la ora 9.03. De la acel moment dispecerul ISU Constanţa solicită sprijin de la autorităţi locale din zonă şi repere de la alţi operatori economici, care să ajute la localizarea exactă a celor două persoane – existenţa vreunor stâlpi de înaltă tensiune, a unor canale de irigaţii etc. Totodată, în zonă este trimis un prim utilaj pentru căutarea celor două persoane. La ora 9.19 dispecerul ISU Constanţa a luat legătura cu cele două persoane, aceştia fiind îndrumaţi spre cel mai apropiat reper – un stâlp de înaltă tensiune aflat în zonă”, informează MAI.

 

Pe de altă parte, procurorul general al Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, la Sibiu, că în cazul accidentului aviatic din Apuseni există „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru”.

Procurorul general al Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, despre ancheta în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, spunând că „există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari”, fapt care ar atrage competenţa procurorului militar.

 

„Există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari şi care ar atrage competenţa procurorului militar. De asemenea, există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză din instituţiile centrale ale statului/ Acele celule de criză au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru şi în final se va da o soluţie cu referire la toate aceste persoane”, a declarat Lazăr.

 

El a spus că astfel s-a pus problema dacă este atrasă competenţa Parchetului Curţii Militare de Apel sau competenţa secţiei militare a Parchetului ICCJ.

 

„În final va trebui să se dea o soluţie, să se cenzureze conduitele persoanelor care au avut atribuţii în acest domeniu şi să se clarifice dacă ele au fost conforme cu procedurile care au fost ridicate şi depuse la dosar sau au acţionat cu întârziere şi atunci ar exista o anumită culpabilitate pentru anumite persoane”, a spus el.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed