O lege care se încalcă frecvent: Angajații care se dau drept polițiști

Polițiștii locali se prezintă, de multe ori, în teritoriu, ca fiind reprezentanți ai Poliției Române, în condițiile în care este o mare diferență între cele două instituții. Poliția Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne, în timp ce Poliția Locală ține de autoritățile locale ale unităților adiministrativ-teritoriale.

 

Totuși, în ultima perioadă, au apărut tot mai multe informații cu privire la faptul că majoritatea mașinilor de Poliție Locală sunt inscripționate greșit, ignorându-se prevederile legale privind organizarea și funcționarea poliției locale. Mai mult decât atât, unii dintre angajați poliției locale induc în eroare cetățenii purtând uniforme identice cu cele ale lucrătorilor Poliției Române, încălcând astfel legea, susține deputatul Radu Zlati, din Cluj. Acesta a înaintat o interpelare în acest sens către Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

 

Legea sună în felul următor: „Pe timpul desfășurării activităților de serviciu, pe raza comunelor, a orașelor, a municipiilor, a sectoarelor municipiului București, personalul Poliției Locale poate folosi autovehicule cu însemnul distinctiv „POLIȚIA LOCALĂ”, urmat de denumirea unității/subdiviziunii administrative teritoriale din care face parte. Literele care compun inscripția trebuie să fie de culoare neagră, pe fond alb, și să aibă aceleași dimensiuni”.

 

În plus, legea spune că aceste însemne nu trebuie să creeze confuzii cu denumirea altor instituții sau autorități publice și trebuie să fie amplasate pe toate laturile autovehiculului, portiere, portbagaj și capotă, pentru a fi vizibile din orice poziție.

 

În ceea ce privește autovehiculele de patrulare, acestea sunt echipate, în mod obligatoriu cu dispozitive de iluminare pentru emiterea de semnale speciale de avertizare luminoasă, de culoare albastră și cu mijloace speciale de avertizare sonoră.

 

În aceste condiții, deputatul îi solicită ministrului Dezvoltării să ia măsuri pentru a îndrepta această încălcare a legii sau să-i tragă la răspundere pe reprezentanții Poliției Locale care nu respectă legea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed