Cine ar putea supravieţui unui dezastru apocaliptic?

Microorganismele trăiesc în cele mai extreme condiţii terestre, în timp ce rezistenţa lor este mult mai mare decât cea a organismelor pluricelulare. Astfel, temperatura confortabilă pentru Pyrolobus fumarii pleacă de la 90 ° C şi ajunge la 113 ° C, mai précis în apă fiartă. Aceste organisme au fost găsite în izvoarele oceanice la o adâncime mai mare de 3,5 km.

 

Arheia Geogemma barossii au fost găsite la o adâncime mai mare de 300 m într-o sursă geotermală cu temperatură de 121 ° C. Tulpinile de Methanopyrus kandleri, organisme unicelulare, sunt capabile să se reproducă în laborator la o temperatură de 122 ° C. Oamenii de ştiinţă au descoperit rămăşiţele lor în roci formate cu mai mult de 2 miliarde de ani în urmă.

 

Conform datelor din experimentele făcute pe Staţia Spaţială Internaţională, anumite bacterii şi anumiţi licheni sunt capabili să supravieţuiască în spaţiu. Oamenii de ştiinţă au plasat mostre ale acestor microorganisme pe elementele externe ale Staţiei Spaţiale Internaţionale, fiind expuse la radiaţii spaţiale şi ultraviolete şi condiţii extreme de frig. Multe eşantioane au reuşit să-şi menţină vitalitatea chiar şi după 500 de zile de expunere.

 

mai multe, pe adevarul.ro. 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed