GATA cu OUG în domeniul justiției! Klaus Iohannis A PROMIS

0

Președintele României, Klaus Iohannis, a promis că se va asigura de un lucru în perioada următoare: să nu mai existe ordonanțe de urgență în domeniul justiției. Asta în contextul în care Guvernul a dat un astfel de OUG.

„A fost o situație excepțională… Poate credeți că mă aflu tot în campanie electorală, dar a fost o situație creată de PSD. În ultimele luni de mandat parlamentul nu a mai funcționat. Parlamentul care trebuia să modifice această lege nu a făcut-o. Cineva trebuia să o facă. Atunci, după multe discuții de constituționalitate, Guvernul a adoptat această OUG în mod corect.

Acum, cu un nou Parlament, nu vor mai exista astfel de excepții. Le-am subliniat acest lucru tot timpul. Nu se vor mai găsi justificări. Promit că nu vor mai fi OUG în domeniul Justției”, a declarat Klaus Iohannis.

Ordonanța de urgență care prevede prorogarea termenului la care intrau în vigoare completurile de trei judecători a fost adoptată de guvern. Ministrul Justiției, Stelian Ion, spune că a analizat toate variantele posibile de rezolvare a acestei probleme grave și a ajuns la concluzia că nu există timpul necesar pentru a se interveni legislativ în Parlament, pentru că nu s-ar respecta toate termenele legale astfel încât legea să poată intra în vigoare la 1 ianuarie, astfel că singura opțiune de evitare a acestor probleme a rămas ordonanța de urgență. El spune că aceasta nu intră în contradicție cu referendumul prin care s-a decis să nu mai fie adoptate OUG pe justiție, pentru că nu conține reglementări de substanță, prin care să fie modificate instituții judiciare.