x


  • EUR
    4.8715
    USD
    4.0088
string(14) "moneyamppeople"

Veți fi surprinși să aflați ce salariu avea Nicolae Ceaușescu. Prin comparație, Klaus Iohannis este boier

Dincolo de mituri, Nicolae Ceaușescu avea un salariu ca orice alt om al muncii, însă unul colosal pentru acea vreme, încasat în perioada cât a fost șeful de stat al Republicii Socialiste România.

Autor: Florian Gheorghe | Sursa: Money.ro | Publicat: 11.01.2021, 18:50

Petre Gigea, fost ministru al Finanțelor Publice și consilier personal al dictatorului a făcut declarații interesante în ceea ce privește salariul fostului secretar general al Partidului Comunist Român.

”Salariul președintelui României era de 15.000 mii lei prin 1984. Prim-ministrul avea cu o mie de lei mai puțin decât președintele, viceprim-ministrul cu două mii mai puțin, iar noi, miniștrii aveam mai mai puțin.9000 de lei era salariul meu propriu-zis de ministru, plus 2000 lei indemnizația de conducere, dar care nu intra la calculul pensiilor. Nicolae Ceaușescu nu accepta ideea unor pensii mari”.

La un curs neoficial, în acei ani, un dolar era echivalat la circa 30 de lei. La un calcul aproximativ, am putea spune că Nicolae Ceaușescu avea un salariu colosal în țară însă, schimbat în valută, câștiga circa 500 dolari pe lună, confom celor spune de Petre Gigea (90 ani). În 1989, salariul dictatorului ajunsese la 18.000 lei.

Adrian Sărmășan cere aproape un milion euro pe domeniul său. Solistul mai vinde și… un munte

Leafa lui Klaus Iohannis e de zece ori mai mare decât cea a fostului dictator

Confom datelor existente la Biroul Internațional al Muncii, în ultimii ani ai comunismului, venitul mediu net pe economie era de circa 3000 lei. Pe ramuri industrial, cel mai bine câștigau muncitorii în construcții (3600 lei), minerii (3500 lei), lucrătorii în domeniul gazelor (3300 lei) și bancherii (3200 lei). Printre cele mai mici salarii se găseau în alimentația publică, turism și restaurant (1500 lei pe lună).

Salariul președintelui Klaus Iohannis va fi luna acesta de aproape 27.000 lei, majorare dictată de ukltima modificare a salariului minim.

Dan Negru: ”Am fost «blond» şi fricos! Nu am avut curaj”!