În ce dată are loc sărbătoarea de Rusalii în 2021

Rusaliile reprezintă coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret și sărbătoare are loc la exact 50 de zile de la Paște. Din acest motiv mai poartă denumirea de Cincizecime.

Două zile pentru sărbătorirea Rusaliilor

În acest an Rusaliile vor fi celebrate în data de 20 iunie. Dar și pe 21 iunie este tot zi sfântă, fiind a doua zi de Rusalii când se sărbătorește Sfânta Treime. Aceste două zile sunt libere pentru bugetari, prilej de o nouă minivacanță.

Potrivit Codului Muncii, zilele libere de Rusalii se acordă în funcție de data la care este sunt sărbătorite de fiecare cult religios în parte.

Citește și: ISĂRESCU, despre pandemie: ”Ce am făcut noi la BNR”

În duminica Rusaliilor se spune că Duhul Sfânt i-a înălțat pe Apostoli și le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.

Ce obiceiuri sunt de Rusalii

Întotdeauna de Rusalii Biserica oficiază ample slujbe atât Duminica cât și Lunea, anul acestea fiind vorba despre 20 și 21 iunie.

Unul din obiceiurile păstrate de Rusalii este acela că oamenii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Frunzele de nuc de Rusalii au ca semnificație limbile de foc ce au coborât asupra apostolilor, la Ierusalim. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi casele și icoanele. Asta pentru că, în credința populară, ramurile au puterea de a alunga spiritele rele.

De asemenea, se spune că cine nu respectă sărbătoarea de Rusalii va avea de-a face cu spiritele rele, denumite ielele. Sunt niște spirite malefice care provoacă boala denumită popular „luat din Rusalii”.

Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua.

Sâmbăta dinaintea Rusaliilor este considerată Sâmbăta Morților

Aceasta este sărbătoarea dedicată comemorării celor trecuți în neființă. În unele zone din România, în sâmbăta Rusaliilor se împart, de obicei, oale împodobite cu flori și cu un colac deasupra, pentru pomenirea morților.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed