Un reactor al Centralei Nucleare bulgare de la Kozlodui, Unitatea 5, reconectat în urma unei defecţiuni la un generator

”Unitatea 5 a centralei Nucleare de la Kozlodui a fost reconectată a reţea” miercuri, la ora locală 21.08 (şi ora României), anunţă într-un comunicat centrala.

Protecţia de urgenţă a fost activată miercuri dimineaţa, însă nu a avut loc nicio scurgere radioactivă, în urma unei defecţiuni a sistemului de stimulare a generatorului, care a crescut voltajul.

Acest incident intervine la mai puţin de o lună după ce acest reactor, situat pe Dunăre, în nord-vestul Bulgariei, a fost dezactivat în vederea întreţinerii şi alimentării.

Operatorul anunţă că a înlocuit elementul defect al sistemului de stimulare şi a efectuat verificărle necesare, iar puterea este ”crescută treptat” în prezent.

Cel de-al doilea reactor de la Kozlodui, denumit ”Unitatea 6”, care aceeaşi putere, a continuat să funţcioneze la capacitate.

Kozlodui este singura centrală nucleară a Bulgariei şi produce aproximativ o treime din electricitatea Bulgariei, cu aceste două reactoare, care au înlocuit patru reactoare mici, închise în 2002 şi 2006, în vederea satisfacerii cerinţelor Uniunii Europene (UE).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed