Tabără: Una dintre cele mai mari probleme pe care le are România la această dată este acest deficit comercial pe balanţa de produse agro-alimentare care se duce către trei miliarde de euro

Valeriu Tabără a declarat, miercuri, la Prima News, că România este singura putere agricolă la nivel european care este dependentă de importuri. 

 

“Problema producţiei interne depinde de foarte mulţi factori. Primul şi cel mai important pe care trebuie să îl ştim este că România este singura putere agricolă – şi este o putere agricolă din punct de vedere al potenţialului pedoclimatic – la nivel european care este dependentă de importuri. Este o chestiune care spune extrem de mult. Asta înseamnă că în principal problemele nu sunt date de neputinţa de a produce, ci nu suntem organizaţi în sensul de a produce. Cu aceste mari distonanţe care sunt între sectoarele de producţie, de pildă între producţia vegetală şi producţia animală, nu ai cum să rămâi pe un sistem de echilibru alimentar şi de surse de produse pe care să le creezi şi să le ai la dispoziţie. Importul pe care îl faci nu este dependent de cererile de calitate. De cele mai multe ori produsele importate nu răspund celor de calitate, cu atât mai mult cu ceea ce se discută în aceste zile legat de calitate şi de compoziţia chimică, E-urile din produsele alimentare”, a afirmat fostul ministru al Agriculturii. 

 

El a precizat că importurile sunt întotdeauna scumpe. 

 

“Importurile întotdeauna sunt scumpe, sunt dependente şi de costul monedei în care se face operaţiunea respectivă, apoi de gradul de prelucrare pentru că, în general, noi importăm produse alimentare cu valoare adăugată şi aici este cea mai mare problemă a României pentru că exportăm materii prime, cantitativ avem exporturi care corespund unor performanţe chiar, dar aceste materii prime sunt preţurile brute, preţurile aşa cum recoltezi grâul, porumbul fără să le trec printr-un anumit tip de prelucrare, în timp ce importurile sunt în marea lor majoritate produse prelucrate. Una dintre cele mai mari probleme pe care le are România la această dată este acest deficit comercial pe balanţa de produse agro-alimentare care se duce către trei miliarde de euro. Este una dintre cele mai mari din istoria noastră şi una dintre cele care arată extrem de multe neputinţe din societatea românească, mergând de la înţelegerea a ceea ce înseamnă producţia agro-alimentară a României şi la ceea ce înseamnă politicile în domeniul respectiv”, a menţionat Valeriu Tabără.

 

Fostul ministru al Agriculturii a mai afirmat că producţia agro-alimentară a României este la aproximativ 40% din potenţial. 

 

“Sunt chestiuni guvernamentale, de nivelul cel mai înalt. Şi problema nu este de acum. Uitaţi-vă la modul de organizare instituţional, inclusiv în ceea ce înseamnă importurile acestea care sunt aproape neoficializate, dar ele sunt, se realizează, distorsionează şi producţia şi preţurile şi funcţionalitatea economică a fermelor din Ucraina. Noi nu controlăm subnicio formă sau nu ne putem spune punctul de vedere în Portul Constanţa care este dominat de un alt tip de comerţ. Noi ne ocupăm la nivelul de producţie agro-alimentară a României la nivelul de circa 40% din potenţialul României, iar restul fără niciun fel de atenţie. Noi realizăm o valoare a producţiei globale agro-alimentare în jur de 15 miliarde faţă de un potenţial între 40 şi 50 de miliarde”, a mai transmis Valeriu Tabără.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed