Revista presei economice, miercuri, 18 februarie 2009

Cum vad iesirea din criza cei mai importanti bancheri, citim in Business Standard. Sase dintre cei mai importanti bancheri de pe piata – sefii BRD, Raiffeisen, CEC, UniCredit Tiriac Bank, ING si Bancpost – vad necesara reducerea rezervelor minime obligatorii, in conditiile in care Patrick Gelin crede ca aceasta masura este posibila numai acompaniata de un plan anticriza eficient. De asemenea, toti cei sase bancheri de top care au raspuns solicitarii Business Standard, legate de masurile ce trebuie luate pentru iesirea din criza, afirma ca implicarea FMI in orice forma este absolut necesara in asigurarea de asistenta financiara externa, pozitie ce contrasteaza puternic cu aceea exprimata de catre autoritati, care incearca sa evite un acord cu Fondul. Materialul complet.

Conform unui raport al BNR, economia este in stare de soc, trage semnalul de alarma Ziarul Financiar. Socul indus de deprecierea cursului si cresterea dobanzilor la credite pune companiile si populatia intr-o situatie mai dificila decat cel mai pesimist scenariu-soc luat in calcul de Banca Nationala in cadrul Raportului asupra Stabilitatii Financiare publicat in 2008. Citeste stirea.

Guvernul blocheaza cresterea pensiilor pe sest, crede Financiarul. Printr-o ordonanta de urgenta semnata pe 11 februarie, premierul a decis noi reduceri de cheltuieli bugetare, motivand ca astfel previne riscul declansarii procedurii de deficit excesiv. Cu o zi inainte, Emil Boc anuntase ca CE analizeaza o astfel de varianta. Guvernul a stabilit oficial prin ordonanta de urgenta ca anul acesta punctul de pensie nu va ajunge la 45% din salariul mediu brut, asa cum era stabilit initial. Afla mai mult.

"Taxa de raft" – scoasă din preţul alimentelor, citim in Adevarul. Marii retaileri vor fi obligaţi să renunţe la comisioanele impuse furnizorilor. Hipermarketurile ar putea ieftini alimentele româneşti cu până la 30%, din martie, ca efect al aplicării Codului de bune practici stabilit între producători şi retaileri. Citeste stirea.

Românii n-au bani de avans pentru fondurile europene, apreciaza Cotidianul. Semnatarii contractelor pentru proiecte în domeniul dezvoltării rurale şi agriculturii au mari probleme cu asigurarea cofinanţării întrucât nu mai pot lua credite sau nu mai pot plăti ratele la bănci. „În jur de 90% dintre clienţii noştri, firme care au semnat contracte de finanţare pentru proiecte privind dezvoltarea rurală, agricultură şi industrie alimentare, sunt în dificultate pentru a-şi asigura partea de cofinanţare“, a spus Ştefan Mitrache, directorul firmei de consultanţă Agro Consult Proiect. Materialul complet.

Contrabanda cu tigări creste pe timp de criză, citim in Evenimentul Zilei. Într-un an în care companiile si-au redus activitatea, nu pot lua credite de la bănci, iar guvernul a majorat contributiile sociale, Adrian Cucu, comisarul general al Gărzii Financiare, se asteaptă să aibă mai mult de lucru. În perioade de criză economică, firmele sunt tentate să păstreze mai mulți bani lichizi si, astfel, apar mai multe fraude. Citeste tot.

Guvernul a mituit cu 70.000 euro fiecare parlamentar al puterii ca să treacă bugetul, sustine Gandul. Premierul Emil Boc a încercat să câştige bunăvoinţa parlamentarilor puterii punându-le la dispoziţie un fond special, pus de-o parte în bugetul de stat, din care senatorii şi deputaţii PSD şi PD-L să propună amendamente pentru colegiile pe care le reprezintă. Decizia a fost luată săptămâna trecută, joi seara, după două runde de discuţii în coaliţie. Materialul complet.

Ford are un "plan Craiova" de 1,2 miliarde euro, a aflat Romania Libera. Compania americana Ford Motors negociaza cu Banca Europeana de Investitii (BEI) finantarea a jumatate din costurile unui proiect de 1,2 miliarde euro, menit sa sustina afacerea din Romania.  Banca Europeana de Investitii (BEI) a anuntat ca ar putea acorda companiei Ford un credit de 600 milioane euro pentru construirea si conducerea unei fabrici de motoare ci masini la Craiova si pentru reabilitarea tehnica a fostei uzine Daewoo. Citeste mai mult.

Fiscul falimentează tot, citim in Jurnalul National. Statul român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, este cauza a 90% dintre falimentele din România, acuză firmele mici şi mijlocii. 9 firme din 10 intrate în faliment în România au ajuns în această situaţie din cauza Fiscului. Citeste stirea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed