Epilog la criza din Polonia

Acest scrutin ar putea reconfigura viata politica din Polonia, cu atat mai mult cu cat ultimele sondaje au indicat o rasturnare de situatie, dand opozitia liberala drept mare favorita. Potrivit analistilor, scrutinul ar putea insemna un pariu pierdut pentru fratii Kaczynski, si ar putea aduce o coabitare dificila intre un presedinte conservator si un guvern de o alta coloratura politica. Potrivit sondajelor, Partidul Legii si Dreptatii (PiS) – social-conservator, al premierului – isi disputa primul loc cu Platforma Civica (PO), partid liberal, condus de Donald Tusk.

Cele doua partide s-au atacat reciproc pe durata campaniei, dar ambele au radacini in miscarea anticomunista Solidaritatea si, tocmai de aceea, numerosi polonezi considera ca PiS si PO ar trebui sa colaboreze pentru formarea unui guvern stabil. Potrivit corespondentului BBC la Varsovia, aceste alegeri sunt considerate de multi drept cele mai importante de la prabusirea comunismului, in 1989.

Polonia e o tara polarizata de politicile premierului Kaczynski, care considera ca el e primul politician care incearca sa refaca autoritatea statului. El a acordat mai multa putere institutiilor menite sa lupte impotriva coruptiei si a eliminat fosti comunisti din administratie. Multi alegatori din mediul urban, cu venituri mai mari si cu un nivel mai ridicat de educatie, nu agreeaza politicile si stilul lui Jaroslaw Kaczynski si prefera partidul condus de Donald Tusk.

Si alegatorii din Elvetia au participat, ieri, la un scrutin menit sa desemneze parlamentul federal, la capatul unei campanii afectate de acuzatii de rasism.

Partidul Poporului Elvetian (SVP), de dreapta, care este cel mai numeros in parlament, este lider in sondajele de opinie. Potrivit sistemului reprezentarii proportionale, el nu are insa sanse sa castige majoritatea absoluta.

Campania electorala a starnit neliniste in randul imigrantilor, care constituie aproape o cincime din populatia Elvetiei. SVP a utilizat un afis devenit faimos, in care trei oi albe lovesc cu copitele o oaie neagra, ceea ce a fost considerat rasist. Partidul a respins acuzatiile, spunand ca militeaza doar pentru expulzarea strainilor care comit delicte. Ziua de ieri a fost una dintre cele mai incarcate, din punctul de vedere al evenimentelor electorale inregistrate in acest an in lume, fiind prevazute alegeri sau referendumuri in cel putin opt tari.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed