A crescut prețul uleiului de floarea-soarelui din zona Mării Negre. De ce

0

A crescut prețul uleiului de floarea-soarelui din zona Mării Negre. Deși, în luna ianuarie, Ucraina, cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui din lume, a reușit să țină prețul din Marea Neagră jos printr-o ofertă abundentă, influențând cotațiile și la celelalte categorii de uleiuri, în februarie prețurile s-au înscris pe un trend ascendent, arată ultimul raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA.

”Prețul uleiului de floarea-soarelui din zona Mării Negre a crescut după un sezon puternic de vânzări ce au diminuat stocurile, reducându-se discountul față de uleiul de soia și de rapiță”, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA).

Cu o lună înainte, aceștia notau că ”uleiul de floarea-soarelui din Marea Neagră este abundent, iar livrările din regiune exercită și mai multă presiune asupra prețurilor la uleiurile vegetale”.

”Uleiul de floarea-soarelui din Ucraina se menține la un preț semnificativ redus în comparație cu alte origini alternative”, explicau atunci analiștii USDA.

15.500 de tone de ulei de floarea soarelui, aduse din Ucraina în România

Potrivit economica.net, înainte de războiul de la granițe, România nu era un mare importator de ulei de floarea soarelui, întrucât producția locală acoperă mare parte din necesarul de consum. Mai exact, din datele Institutului Național de Statistică, în 2022 gradul de autoaprovizionare cu ulei a fost de 86,2%. Însă, după război, importurile au crescut urmare a cantităților aduse din Ucraina.

În prima jumătate a lui 2022, spre exemplu, am adus din statul vecin 15.500 de tone de ulei, în valoare de 26,6 milioane de euro, față de numai 95.300 de tone în valoare de 92.000 de euro (creștere de peste 163 de ori), în perioada similară a anului trecut. Exporturile către Ucraina sunt zero atât anul acesta cât și anul trecut, însă exporturile totale de ulei au crescut cu aproximativ 46,4%, până la peste 44.260 de tone în valoare de 80,6 milioane de euro.

În acest caz, se poate presupune că o parte din uleiul cumpărat din Ucraina a ajuns, într-un final, pe alte piețe. Din datele INS, cele mai mari cantități de ulei de floarea-soarelui au fost exportate către Bulgaria, Polonia și Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.