x


  • EUR
    4.7432
    USD
    4.2921
string(8) "companii"

A început DEMOLAREA unei celebre fabrici românești. În loc, va apărea un MALL

O parte din uzina de utilaj petrolier Upetrom 1 Mai Ploieşti, societate aflată în insolvenţă, începe să se demoleze, potrivit unor imagini publicate de presa locală. Pe o parte din terenul societăţii se va ridica un mall. Oficialii companiei spun că terenul rămas uzinei, după vânzarea celor pe care se va ridica centrul comercial, e suficient pentru activitate.

Author: Mihai Voican | Sursa: OBSERVATORUL PRAHOVEAN | Publicat: 13.10.2018, 9:09

Uzina 1 Mai din Ploiești era pe vremuri cel mai mare producător de utilaj petrolier. 18.000 de angajați aveau, înainte de Revoluție, asigurat aici un loc de muncă. Aici se lucra în trei schimburi, iar comenzile curgeau gârlă. Să nu uităm că uzina era considerată cea mai mare din Sud-Estul Europei. Poate și pentru că rezultatele erau de excepție, de 23 august, coloanele de participanți la defilare se formau de aici. Erau atât de mulți muncitori la 1 Mai  încât, la defilare, aceștia ocupau tot Bulevardul Independenței.

 

Revoluția din Ploiești a început tot aici. Poveștile urbane spun că muncitorii aflați la primul schimb, în momentul în care au auzit ce se întâmplă în București, au oprit lucru și au încercat să iasă pe poarta fabricii.

 

Unii spun că de teama „poporului” porțile mari de la 1 Mai au fost sudate, pentru a nu permite angajaților să iasă pe stradă. Alții însă spun că aceasta este numai o poveste. Societatea apoi s-a privatizat și, la fel ca în multe cazuri, nu a fost scutită de blestemul insolvenței și a datoriilor acumulate la bugetul de stat.

 

Anul trecut a apărut un zvon cum că în locul fostei uzine va fi construit un nou mall. La scurt timp, zvonul s-a confirmat.

 

Deja existau planuri cu privire la noua construcție care urma să fie ridicată pe terenul de unde, aproape câteva decenii, au plecat în toată lumea cele mai apreciate utilaje petroliere.

 

Articolul integral în OBSERVATORUL PRAHOVEAN