A murit Ion Ghiţulescu, „părintele” emisiunii Fotbal minut cu minut. Avea 90 de ani

0

Ion Ghiţulescu, unul dintre cei mai mari comentatori sportivi ai României, a decedat joi, 24 iunie, la vârsta de 90 de ani.

Ghiţulescu a murit în locuinţa sa iar vestea a fost confirmată de Bogdan Ghiţulescu, fiul său, scrie GSP.ro.

„Din păcate aşa este. Tata s-a stins. A murit acasă, aşa şi-a dorit. Era bolnav de mai mulţi ani, avea şi o vârstă. Dumnezeu să-l ierte! Vom stabili în scurt timp toate detaliile, dar probabil o să fie înmormântat acolo unde şi-a dorit, la Cimitirul Izvorul Nou”, a spus Bogdan Ghiţulescu, conform GSP.ro.

Ion Ghiţulescu a fost cel care a inventat legendara emisiunea „Fotbal minut cu minut”, în 1965.

Câteva repere din cariera sa (via GSP.ro)

– S-a născut la 27 august 1930, la Bucureşti

– A practicat rugby şi baschet

– A studiat la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” şi a absolvit Facultatea de Ziaristică din Bucureşti

– În 1951 a devenit reporter la secţia de sport a Radiodifuziunii Românie

– Primul meci comentat din carieră a fost CCA Steaua-Energia Petroşani (1-1), în 1955

– În 1965 a inventat emisiunea „Fotbal Minut cu Minut”

– Între 1960 şi 1989 era şeful Secţiei Sport şi Informaţii a radioului public

– Între 1965 şi 1989 a fost vicepreşedinte al Asociaţiei Presei Sportive din România

– Ultimul meci pe care l-a comentat a fost în 2002 – Gloria Bistriţa-FCM Braşov

– Preşedintele Ion Iliescu i-a înmânat „Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler”, pentru întreaga carieră, în 2003

– Ion Ghiţulescu a realizat transmisii live sau înregistrare la: şapte ediţii ale Jocurilor Olimpice (1960, 1964, 1972, 1980, 1984, 1992, 1996), patru ediţii de Campionat Mondial (1966, 1990, 1994) şi la Campionatel Mondiale de handbal

Ilie Dobre şi Adrian Soare, reacţii după decesul lui Ion Ghiţulescu

Comentatorii Ilie Dobre şi Adi Soare au reacţionat după decesul lui Ion Ghiţulescu.

„S-a stins din viaţă o legendă a radioteleviziunii din România. Avea un timbru fermecător, unic. Era inelagabil. Ion Ghiţulescu, pe lângă faptul că era un comentator sportiv desăvârşit, era şi un realizator pe măsură. A realizat mulţi ani o emisiunea matinală care era urmărită de milioane de români. O personalitate de primă talie, şcolit, inteligent, cu o voce catifelată de senzaţie.

A fost şi rămâne cel mai mare comentator şi realizator radio, cu o voce care rămâne în inima turturor. Este un monstru sacru al presei şi al radioului public. Acum, când aripa morţii l-a săgetat la 91 de ani, eu pot doar să afirm că am debutat cu dânsul, a fost un maestru pe care l-am respectat şi fără pic de inividie i-am recunoscut meritele. Un monstru sacru al presei”, a spus Ilie Dobre, potrivit GSP.ro.

În schimb, Adrian Soare, comentator Radio România Actualităţi, a scris pe Facebook următorul mesaj:

„În mai 1998, ultima etapă de campionat. Dinamo are meci acasă cu Bacăul. Maestrul Ion Ghiţulescu, răcit, nu poate să îşi ocupe locul obişnuit de la oficiala din Ştefan cel Mare. Zbârnâie telefonul din Panduri, unde încă stăteam, deşi terminasem facultatea. „Copile, prezintă-te imediat la radio, e urgent”.

Iau troleul, iau autobuzul, naiba mai ştie ce, cred ca am ajuns mai degrabă pe jos, atâta eram de stresat. „Debutezi la Fotbal Minut cu Minut, fiindcă Ion Ghitulescu este răcit. Nu avem ce face, eşti singura opţiune”.

Nod în gât, tot tacâmul. Sunt asigurat că dintre cele 9 stadioane, la mine se va ajunge cel mai rar, să fiu protejat. „Oricum, meciul nu mai contează, nu se dau goluri, e deja vacanţă”.

Dinamo – Bacău s-a terminat 6-2.

Nu mai ţin minte nimic bun din ce oi fi spus. Mi-aduc aminte că la un gol m-am fâstâcit şi în loc de Hîldan, am spus Tâlvan. În momentul ăla, toată tribuna întâi s-a întors spre mine şi am auzit o huiduială enormă. „Bă, apucă-te de altă meserie!”

Deşi ulterior s-a spus ca am dezvoltat sensibilităţi exagerate, jur că atunci chiar mi s-a părut nostim. Nu m-am supărat. Oricum, pe Dinamo se vede rău, sorry.

A doua sau a treia zi, maestrul Ghitulescu m-a căutat pe un interior şi mi-a mulţumit că l-am înlocuit. Avea eleganţa de a face lucrurile şifonate (precum startul meu radiofonic) să pară foarte simpatice. A zis că am fost bine şi că „sunt şanse să ajung un adevărat transmiţător de fotbal”.

A fost cecul meu în alb, nu am spus asta niciodată. Cecul meu în alb de la Ion Ghiţulescu! Generaţiile noi nu mai pot avea un asemenea bilet de bancă.

„Maestre”, ţin minte că i-am zis, „ce înseamnă viaţa : să debutez la Dinamo, eu care sunt fan al Craiovei!”

– Lasă, dragă, că şi eu am debutat la CCA, ce credeai?!?

Apropos de Foto: cu maestrul Ghitulescu, într-un program de prin 2014, cred.

A venit atunci cu o bandă de magnetofon. Era finala mondialului din 66, comentată de el.” Adi, să o păstraţi în fonotecă, nu mai ştiu dacă lucrurile astea se mai ţin astăzi…”

Nimeni nu ştie ce se mai preţuieşte astăzi.

Multumesc, Maître. Ai fost enorm.”

Postarea de pe Facebook a lui Adrian Soare