AcasăMoney&PeopleA murit Mircea Drăgan, bunicul pop-rock-ului românesc! A înființat Sideral, Mondial și...

A murit Mircea Drăgan, bunicul pop-rock-ului românesc! A înființat Sideral, Mondial și Romanticii și i-a produs primul album al lui Bănică Jr.

A murit Mircea Drăgan, legendarul muzician care a înființat trupele Sideral, Mondial și Romanticii, printre primele formații de factură pop-rock din istoria muzicii românești.

Poliinstrumetistul care a contribuit la nașterea unor mari succese -amintim ”Iubire, bibelou de porțelan” ori ”Romanță fără ecou”- s-a stins din viață la 78 de ani.

Omul care a înființat Sideral (în 1965), Mondial (1968) și Romanticii (1972), și care a deschis primul magazin privat românesc dedicat muzicienilor după ’89, nu s-a retras niciodată din muzică. În ultimii ani a compus și încredințat noi melodii tinerilor muziciani și a continuat să muncească în Consiliul UCMR, secția de muzică pop și jazz.

“Compun multă muzică instrumentală, am multe piese noi și am reorchestrat toate succesele din perioada «Romanticii» (1972-1989-n.r.)”, ne-a declarat în urmă cu ceva vreme muzicianul, cel care a produs primul album muzical în regim privat din România. Practic, discul de debut al lui Ștefan Bănică jr, “Un actor, un rockʼnʼroll” (1992).

“Sunt mulțumit că am avut un drum frumos, am cântat într-o perioadă în care puteai să recunoști melodiile. M-am străduit să fiu modern prin ceea ce am compus, altfel nu puteai să reziști, mai ales în turneele din străinătate. Chiar și piesele mele vechi le-am îmbrăcat, le-am reorchestrat într-un mod modern, original”, ne-a mai destăinuit bunicului rockului din comunism într-unul din ultimele sale interviuri.

Unul dintre cele mai mari succese la care Mircea Drăgan a contribuit, “Iubire, bibelou de porțelan” (Mondial), încă se mai fredonează și difuzează și la 55 de ani de la lansarea sa!

Drăgan a compus și muzică ușoară, pentru vedete ca: Angela Similea, Loredana Groza, Daniel Iordăchioaie, Silvia Dumitrescu, Mihai Constantinescu, Monica Anghel, Mirabela Dauer dar și zeci de artiști debutanți.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.