A murit un fost și apreciat ministru al țării! A fost pionierul cercetării economice în România

0

Ilie Șerbănescu, ministrul reformei în guvernul lui Victor Ciorbea, murit. Doctor în economie și publicit, proeminentă personalitate în lumea economică românească, acesta împlinise 81 de ani.

Ultimii ani s-a luptat cu o cruntă boală ce, din nefericire i-a adus sfârșitul. Mulți bancheri și politicieni și-au exprimat regretul în spațiul public. Cu o bibliografie impresionantă ce cuprinde peste 600 de studii, articole și cărți de specialitate, Ilie Șerbănescu a fost socotit drept pionierul cercetării economice în România, expertizele sale fiind recunoscute și apreciate chiar și în afara țării.

A murit un fost și apreciat ministru al țării! ”Reforma economică în România: jumătăţile de măsură dublează costurile sociale” (1994), „România sub tirania cifrelor mici” (2002), “România, o colonie la periferia Europei“ (2016) și „Colonialismul actual și colonia sa România” (2018), sunt cele mai importante cărți ale ilustrului economist.

 Absolvent al Academiei de Studii Economice, econimistul și-a obșinut doctoratul în 1978 și a devenit videpreședinte al Societății Române de Economie.

Slujba dinaintea înhumării va avea loc miercuri, la Biserica Mânăstirii Cașin din București.

A murit fostul ministru Ilie Șerbănescu: ”România are statut de colonie”

”Să vinzi resurse naturale, care valorează 6 miliarde de euro, cu 200 de milioane de euro, este în afara oricărei gândiri economice. De ce am dat rezervele naţionale de cupru gratuit? Pentru că avem statut de colonie. Faptul că petrolul a fost privatizat, tot gratuit, înainte de aderarea la NATO şi UE, ar avea o explicaţie: ne-au pus această condiţie, vreţi să intraţi, daţi petrolul la schimb. Acum însă nu mai există vreun sens, decât statutul de colonie în care ne-am băgat singuri. Şi nu mai avem ce face, deoarece sistemul colonial nu se poate rupe decât în urma unei conflagraţii mondiale, aşa cum s-a întâmplat după primul şi al doilea război mondial. Spus mai simplu, suntem colonie şi nu vom scăpa decât prin război. Asta pentru că România a jucat o carte politică proastă după 1989. Am fi putut să ne opunem din start proiectului care ne-a adus în situaţia de astăzi. Ce ne puteau face puternicii lumii?”, cităm din concluziile lui Ilie Şerbănescu, ce au frământat opinia publică românească.