x


  • EUR
    4.8737
    USD
    4.1622
string(7) "stiinta"

Aceasta este ființa care ne-ar putea scăpa de COVID

Sângele de crab potcoavă este esențial pentru crearea unui vaccin COVID-19, dar ecosistemul poate suferi.

Autor: Mihai Voican | Sursa: Money.ro | Publicat: 25.08.2020, 9:34

Crabii potcoavă sunt unele dintre cele mai neobișnuite creaturi de pe Terra – au 10 ochi, exista de 300 de milioane de ani, și sângele lor e folosit de oameni pentru a descoperi noi medicamente, inclusiv împotriva virusului COVID-19, scrie BBC News.

 

Desi joaca un rol important în medicina, mulți experți sunt îngrijorați pentru că nu se știe exact cați crabi potcoava mai exista în lume.

 

Sângele lor ajuta industria medicala pentru că e folosit în prevenirea contaminării cu bacterii în medicamente noi. Sângele crabilor potcoava e singura substanță naturala ce poate face acest lucru pe Terra, descoperită până acum.

 

În 2016, cercetătorii au creat o alternativa la sângele de crab potcoava în laborator. Alternativa sintetica e folosită deja în laboratoare din Europa, însă încă nu a fost acceptată în SUA.

 

În fiecare an, sute de mii de crabi sunt prinși și trimiși în laboratoare, unde sângele lor e “muls” dintr-o vena aflată lângă inimă, după care sunt eliberați iar în natură.

 

Inițial, experții credeau că aproape toți crabii supraviețuiesc procentului, însă studii recente au demonstrat că 30% mor după ce sunt “mulși”. Alte studii sugerează că femele speciei ce trec prin proces au o probabilitate mai mică de reproducere după.

 

 

Experții cred că acest proces de “muls” e foarte periculos pentru populația de crabi potcoavă, esențială pentru dezvoltarea noilor medicamente și că sunt necesare mai multe studii și proiecte pentru potejarea acestor “fosile vii”.