ActiveWatch despre incidentul de la MŢR: Statul este un partener neonazist al acestor grupări

La conferinţa de presă organizată la sediul ActiveWatch au fost prezenţi, alături de preşedintele ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei, Daniela Prisacariu, coordonatoarea festivalului „Luna Istoriei LGBT” (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender – n.r.), avocatul Asociaţiei Accept, Iustina Ionescu, şi Florin Buhuceanu, reprezentant al Asociaţiei Accept.

 

Daniela Prisacariu, coordonatoarea festivalului „Luna LGBT” a explicat că filmul „The Kids Are All Right” („Copiii sunt bine-mersi”), care urma să fie proiectat la Noul Cinematograf al Regizorului Român din incinta Muzeului Ţăranului Român (MŢR) nu era nepotrivit pentru a fi prezentat într-un asemenea cadru.

 

„Este un film premiat cu patru Oscaruri. Noi am creat un eveniment care a fost sprijinit de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti”, a spus aceasta, adăugând că spectatorii au fost agresaţi verbal, cei veniţi să boicoteze evenimentul scandând o serie de sloganuri homofobe, dar şi cântece religioase.

 

„Au confundat liberatatea de a-şi exprima dezacordul cu privire la organizarea unui eveniemnt cu instigarea la discriminare şi la ură pe criterii sexuale”, a mai spus Daniela Prisacariu. Aceasta consideră că reprezentantul MŢR, directorul adjunct al instituţiei, Mihai Gheorghiu, „nu a intervenit în conformitate cu obligaţiile sale profesionale şi nu a dispus luarea măsurilor pentru continuarea evenimentului”. De asemena, Prisacariu a menţionat că Asociaţai Accept a solicitat în scris asigurarea protecţiei participanţilor la eveniment, deoarece s-a anticipat o situaţie conflictuală, însă acest lucru nu s-a realizat. „Poliţia nu a intrat nici măcar în sală”, a adăugat coordonatoarea festivalului.

 

„Este o stare de alarmă în urma incidentelor care au avut loc la Muzeul Ţăranului Român”, a subliniat Mircea Toma.

 

De asemenea, el a apreciat că incidentul de la Muzeul Ţăranului Român poate fi catalogat drept o „manifestare homofobă fără precedent”. „Atunci când libera exprimare face rău altor semeni, ea nu mai poate fi judecată din prisma libertăţii. Instigarea la ură nu înseamnă libertate de exprimare în nici una dintre accepţiunile ei”, a mai spus Mircea Toma.

 

Din punctul său de vedere, incidentul de miercuri seară de la MŢR „a fost un test de funcţionare a statului, în care statul nu reuşeşte să îşi facă datoria”. În acest context, Mircea Toma a afirmat, „cu titlu de opinie”, că „statul român este un partener neonazist al acestor grupări”. „Nu a făcut dovada că ar proteja democraţia, valorile democratice, drepturile fundamentale ale omului”, a comentat el.

 

Potrivit avocatului Accept, Iustina Ionescu, protestul homofob de la la MŢR intră sub incidenţa Legii 60/1991, cu privire la adunările publice. „De fapt, a fost vorba despre o adunare publică în scop cultural, eveniment care este apărat de legislaţia din România şi care reprezintă o manifestare a dreptului de asociere şi întrunire liberă prevăzut în legislaţiile europene şi internaţionale”, a spus aceasta, adăugând că, în prezent, asociaţia este în proces de strângere de semnături şi de plângeri atât la adresa celor care au perturbat evenimentul, cât şi la adresa directorului general al MŢR, despre care consideră că nu şi-a exercitat atribuţiile pe care le are.

 

Cu atât mai îngrijorătoare, spune aceasta, este reacţia reprezentanţilor instituţiei – gazdă, dar şi a forţelor de ordine care, „deşi fuseseră anunţate din timp că va avea loc un eveniment cu un anumit risc de a se solda cu astfel de întreruperi şi astfel de fapte”, acestea nu au intervenit.

 

Organizaţiile ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei şi Asociaţia Accept solicită Ministerului Administraţiei şi Internelor şi procurorului general al României investigarea manifestării extremieste din incinta Muzeului Ţăranului Român, dar şi a modalităţii de intervenţie a organelor de ordine în cazul manifestărilor de tip „hate crimes” (infracţiuni motivate de ură).

 

De asemenea, cele două organizaţii cer Ministerului Culturii demiterea în regim de urgenţă a directorului adjuct al MŢR, Mihai Gheorghiu, pentru neîndeplinirea obligaţiilor administrative care-i revin. Totodată, se mai cere Jandarmeriei Române să investigheze „non-răspunsul jandarmilor prezenţi la faţa locului, sancţionarea lor disciplinară, precum şi identificarea persoanelor care au tulburat ordinea şi liniştea publică şi sancţionarea corespunzătoare a acestora” pe motivul instigării la ură pe motive sexuale.

 

La rândul său, Florin Buhuceanu, reprezentant al Asociaţiei Accept, a condamnat incidentul de la MŢR. „Sunt aici să pun mai degrabă întrebări şi prima întrebare pe care îndrăznesc să o adresez este: În ce ţară trăim? În ce ţară spectatorii la un film de comedie, care intră într-o sală de cinematograf în plin centrul Bucureştiului, la doi paşi de Guvernul României, li se cere moartea într-un spaţiu public?”, a spus acesta.

 

Contactat de MEDIAFAX, directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil-Ştefan Niţulescu, a precizat că nu a fost prezent la incident, dar că, înaintea începerii proiecţiei, a fost sunat de unul dintre colegii săi care i-a spus că, din cauza unor manifestări huliganice, nu poate difuza filmul.

 

„Am sunat imediat la Poliţie, am cerut asistenţa Poliţiei pentru a se instaura ordinea, am aflat la o oră după aceea că solicitarea nu a avut niciun efect, în sensul că a venit un echipaj de Poliţie, dar nu s-a instaurat ordinea şi proiecţia nu a mai avut loc”, a declarat Niţulescu, precizând că datoria paznicilor de la muzeu este să cheme Poliţia în cazul producerii unui astfel de eveniment.

 

Acesta a adăugat că nu se cunoaşte identitatea celor aproximativ 50 de persoane care au participat la manifestaţie, dar că, cel mai probabil, sunt susţinători ai unor organizaţii religioase.

 

Directorul MŢR a mai spus că filmul care trebuia să fie difuzat în cadrul Lunii istoriei LGBT, eveniment ce se desfăşoară simultan în opt ţări din Europa, a fost difuzat anterior la postul naţional de televiziune. „Nu văd nicio problemă la acest film”, a adăugat Niţulescu.

 

De asemenea, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) „condamnă public manifestarile homofobe” care au avut loc miercuri, la Muzeul Ţăranului Român, în cadrul evenimentului Luna LGBT.

 

CNCD mai atrage atenţia că astfel de manifestări, pe lângă faptul că încalcă, în mod flagrant, drepturile fundamentale ale omului, aduc şi un prejudiciu de imagine României pe plan intern şi internaţional.

 

Totodată, Primăria sectorului 2 Bucureşti, unde au fost amplasate mai multe afişe prin care oamenii erau îndemnaţi să meargă la MŢR şi să boicoteze evenimentul, a identificat firmele care deţin panourile respective – Euromedia Group şi Fler Media, potrivit unui răspuns la o solicitare MEDIAFAX. Reprezentanţii primăriei au subliniat că nu au primit sesizări în legătură cu afişele, însă primarul Neculai Onţanu a dispus desfiinţarea imediată a acestora şi amendarea celor două firme cu câte 5.000 de lei.

 

Contactat de MEDIAFAX, ministrul Culturii, Daniel Barbu, nu a dorit să comenteze incidentul.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed