Aderarea Bulgariei la euro ar putea fi amânată

Aderarea Bulgariei la euro s-ar amâna. Ministrul Finanțelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a țării vecine continuă dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în condițiile în care autoritățile de la Sofia încearcă să îndeplinească criteriile de aderare în 2025, transmite Bloomberg.

Assen Vassilev a precizat că Bulgaria va cere un raport extraordinar de evaluare imediat ca va îndeplini criteriile, iar aderarea în luna martie sau iulie a anului următor ar fi de asemenea posibilă. Până acum, toate cele 20 de state din zona euro au făcut trecerea la moneda unică începând cu data de 1 ianuarie, scrie agerpres.ro.

„Nu am renunțat la data de 1 ianuarie 2025”, a spus Assen Vassilev într-un interviu pentru Bloomberg.

Atingerea țintei vizând aderarea la începutul anului următor „este aproape, foarte aproape”, a mai zis Vassilev.

Bulgaria a fost afectată de instabilitate politică, inclusiv o succesiune de coaliții fragile și guverne interimare, care i-au perturbat eforturile de aderare la zona euro. Războiul din Ucraina și criza energetică europeană de anul trecut au modificat și ele planurile vizând respectarea țintei de inflație. Recent președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe s-a declarat optimist cu privire la șansele ca Bulgaria să adere la euro în 2025. Donohoe a precizat că este la latitudinea Guvernului de la Sofia să spună dacă vrea să solicite o nouă evaluare economică.

„Bulgaria poate adera în 2025 și toate eforturile care sunt făcute acum pentru îndeplinirea țintei de inflație în acest an sunt esențiale”, a declarat Paschal Donohoe.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed