AFP: Situaţia pandemiei covid-19: lumea depăşeşte pragul de 40 de milioane de contaminări; repercusiuni majore asupra fluxului migraţiei în primul semestru

0

1.114.499  DE MORŢI

Pandemia a ucis cel puţin 1.114.499 de persoane în lume de când Biroul OMS în China a anunţat apariţia acestei boli la sfârşitul lui decembrie, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP luni la ora 11.00 GMT (14.00, ora României) din surse oficiale.

Peste 40 de milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost diagnosticate de la începutul pandemiei.

Statele Unite sunt cea mai afectată ţară ca număr de morţi şi de cazuri, cu 219.676 de decese, urmate de Brazilia (153.905 de morţi), India (114.610), Mexic (86.167) şi Regatul Unit (43.646 de morţi).

CARANTINĂ ÎN ŢARA GALILOR

Ţara Galilor a anunţat luni o carantină de două săptămâni, începând de vineri, cu scopul de a încerca să oprească al doilea val al epidemiei covid-19, introducând astfel cele mai dure restricţii din Regatul Unit.

INTERDICŢIE DE CIRCULAŢIE PE TIMPUL NOPŢII ÎN BELGIA

Cafenelele şi restaurantele au rămas închise luni în Belgia – o restricţie pe o perioadă de cel puţin o lună, denunţată drept ”catastrofală” de către sector, dar pe care Guvernul o justifică prin creşterea puternică a numărului îmbolnăvirilor.

Această măsură este dublată de o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, de la miezul nopţii (1.00, ora României) şi până la ora locală 5.00 (6.00, ora României), care intră în vigoare începând de luni seara, într-una dintre cele mai îndoliate ţări europene de pandemie, raportat la populaţia sa.

NOI RESTRICŢII ÎN ELVEŢIA

Începând de luni, adunările spotane de peste 15 perosane în spaţiul public sunt interzise în Elveţia, purtarea măştii este obligatorie în spaţiile închise în care publicul are acces, iar manifestaţiile private de peste 15 persoane sunt reglementate.

Cantonul Berna este primul din ţară care interzice din nou manifestaţiile de peste 1.000 de persoane, o decizie care ar umra să aibă impact asupra fotbalului şi hocheiului profesioniste.

PLAN EUROPEAN DE RELANSARE – RAPID

”Este crucial” în vederea unei redresări a zonei euro, în care noile restricţii ”afectează relansarea”, ca planul de relansare a economiei europene ”să fie un succes” iar banii să fie acordaţi cât mai rapid, a avertizat într-un interviu preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde.

Negocierea acestui plan excepţional, în valoare de 750 de miliarde de euro, adoptat în iulie de Cei 27 cu scopul de a ajuta statele membre UE să facă faţă consecinţelor economice ale crizei sanitare, se poticnesc de refuzul Poloniei şi Ungariei de condiţionare a subvenţiilor europene de respectarea statului de drept.

SUSŢINEREA ÎNTREPRINDERILOR ÎN FRANŢA

Ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire a anunţat că 20 de miliare de euro urmează să fie alocaţi în vederea unei consolidări a fondurilor destinate întrerinderilor, prin împrumuturi comune distribuite de către bănci, dar pe care le garantează statul.

EFECT MAJOR ASUPRA MIGRAŢIEI

”Pandemia covid-19 a avut reprcursiuni majore asupra fluxului migraţiei în primul semestru”, în care s-a înregistrat o diminuare a numărului de persmise de sjur eliberate în OCDE cu 46% faţă de primul semstru, o situaţie ”fără precedent”.

SAEB ERAKAT, ÎN ”STARE CRITICĂ”

Secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) Saëb Erakat, în vârstă de 65 de ani, infectat cu noul coronavirus – în contextul în care suferă de o fibroză pulmonară – se află în ”stare critică”, a anunţat luni Spitalul din Ierusalim, în care a fost transferat.