Alcatel-Lucent: Am externalizat 20 de angajaţi dintre cei 564 vizaţi

La nivel global, compania de telecomunicaţii Alcatel-Lucent va transfera 1.022 de angajaţi către HP, în cadrul unui amplu parteneriat încheiat cu compania americană. În acelaşi timp, în Europa, un loc de muncă din şase va dispărea din structura de business a Alcatel-Lucent. Compania are, la nivel continental, 26.000 de angajaţi, din care peste 4.500 vor fi vizaţi de procesul de restructurare.

În România, compania are aproximativ 1.600 de angajaţi, potrivit lui Iulian Costea, director de marketing pentru Europa de Sud-Est la Alcatel-Lucent. După Franţa, cu un plan ce vizează 1.374 de restructurări, şi Germania, care va disponibiliza 773 de angajaţi, piaţa locală este cel mai sever lovită de planul de eficientizare a costurilor, ce se va derula în intervalul 2009-2010.

Compania a anunţat că a încheiat intervalul aprilie-iunie pe profit, pentru prima oară în ultimele 11 trimestre. Rezultatul net a fost de 14 milioane de euro, faţă de pierderea netă de 1,10 miliarde de euro, înregistrată cu un an în urmă. Compania, care a pierdut circa 8,5 miliarde de euro după achiziţia americanilor de la Lucent, din 2006, estimează pentru anul acesta un rezultat operaţional apropiat de nivelul de break-even.

Potrivit reprezentanţilor companiei, angajaţii diviziilor din Marea Britanie, Belgia şi Olanda au început deja să fie concediaţi. “În celelalte ţări, în care disponibilizările sunt masive, cum ar fi Franţa, procesul va dura mai mult”, a spus Philippe Saint-Aubain, secretar al comitetului angajaţilor Alcatel-Lucent. Aproximativ jumătate din disponibilizările la nivel de grup vizează angajaţii din Europa, în timp ce totalul veniturilor generate de această regiune ajunge la doar o treime din volumul vânzărilor.

În paralel, în Franţa, peste 200 de angajaţi Alcatel-Lucent vor fi transferaţi către HP. Măsura va mai viza 500 de salariaţi americani şi 100 de angajaţi din Germania. Acordul dintre Alcatel-Lucent şi HP presupune mai mult decât transferul angajaţilor. Cele două companii au încheiat un amplu parteneriat comercial, pe o perioadă de zece ani, pentru a dezvolta un ansamblu de noi servicii informatice şi de telecomunicaţii.

Niciun proiect 4G în următorii doi ani

Dacă pe tehnologia 3G traficul de date la nivel local are încă loc de creştere susţinută, în timp ce ţările asiatice şi unele state europene experimentează deja sistemul LTE (long term evolution), ce permite tra-nsferul de date mobile cu o viteză de până la 100 Mbps, România nu va genera cerere pentru proiecte bazate pe tehnologia 4G în următorii doi ani, potrivit reprezentanţilor Alcatel-Lucent.

“Referitor la 4G, în următorii doi ani nu va începe niciun proiect în România. Nu există cerere pentru serviciile 4G, în prezent. Abia din acest moment serviciile 3G încep să fie cu adevărat solicitate. După ce se va satura capacitatea reţelelor 3G, abia atunci vor apărea necesităţile de investiţii pentru 4G. Noile aplicaţii sunt cele care vor atrage după sine apariţia de noi tehnologii”, a declarat Costea. În timp ce numărul utilizatorilor de broadband fix a ajuns la 2,6 milioane în primele şase luni, faţă de 2,3 milioane în acelaşi interval din 2008, internetul mobil a avut un avans spectaculos, până la 2,4 milioane de utilizatori, faţă de 900.000 în iunie 2008. Raportată la locuitori, rata de penetrare a broadbandului a ajuns la 12,3%, respectiv 32,1% la gospodării. Internetul mobil a ajuns la 11,3% din populaţie, potrivit informaţiilor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). “Comunicaţiile mobile atrag acum cele mai multe investiţii. Comparativ cu anul trecut, piaţa este foarte diferită, în sensul că acum nu mai există finanţare şi s-au oprit investiţiile în proiectele de infrastructură”, spune Costea.

Potrivit ANCOM, pe piaţa de telefonie fixă şi mobilă, acelaşi număr de utilizatori vorbeşte cu aproximativ 30% mai mult, plătind mai puţin decât în 2008. Rata de penetrare a telefoniei mobile a scăzut uşor, de la 113,8%, la sfârşitul lui 2008, până la 113,5%, în primul semestru al acestui an. Potrivit statisticii ANCOM, în România erau, la sfârşitul lunii iunie, 24,4 milioane de utilizatori activi, dintre care aproape 9,7 milioane de abonaţi ai serviciilor de telefonie mobilă.

Pe plan local, potrivit reprezentanţilor Vodafone, dezvoltarea recentă a reţelei cu tehnologia HSPA+, ce face posibil pachetul de download de 21,6 Mbps şi upload de 5,7 Mbps, este o etapă intermediară în cursa pentru o viteză de download de 100 Mbps, prin tehnologia LTE, ce va fi implementată în următorii trei-patru ani.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed