Alegeri în Slovacia: Stânga obţine majoritatea absolută

Smer-SD a primit aproape 45% din voturi şi va avea 84 de deputaţi din 150 de locuri în Parlament, dacă acest rezultat se confirmă, informează duminică France Presse citată de Agerpres.

„Esenţialul este că am reuşit cu un program pe care l-am oferit slovacilor, drept alternativă la dreapta”, a declarat duminică Fico jurnaliştilor. „Noi suntem pentru consolidarea finanţelor publice, dar nu în detrimentul persoanelor cu venituri reduse”, a precizat el. „Programul nostru este clar pro-european. Noi trăim în cadrul UE, suntem pentru protejarea zonei euro şi a euro ca monedă europeană puternică”, a adăugat Fico, posibil viitor premier al Slovaciei, ţară membră a zonei euro din 2009.

Conform rezultatului cvasi-definitiv, alte cinci partide vor fi reprezentate în Parlamentul unicameral slovac. Partidul creştin-democrat KDH şi noul partid „Oameni Obişnuiţi” vor avea fiecare 16 deputaţi. Partidul minorităţii maghiare Most-Hid va avea 13, înaintea SDKU-DS al premierului în exerciţiu Iveta Radicova (11), şi partidul Libertate şi Solidaritate SaS (10).

Cu excepţia partidului „Oameni Obişnuiţi” este vorba de cele patru partide de centru-dreapta care au format guvernul ce şi-a încheiat mandatul. Ajuns la guvernare în iulie 2010, acest cabinet a primit în Parlament, în octombrie anul trecut, un vot de neîncredere cu privire la consolidarea Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF).

Pentru prima dată de la proclamarea independenţei, în această ţară de 5,4 milioane de locuitori, născută în 1993, în urma împărţirii pe cale amiabilă a fostei Cehoslovacii, majoritatea aboslută în Parlamentul slovac va fi deţinută de un singur partid.

Prezentându-se ca pro-european şi apărător al avantajelor sociale ale slovacilor, Fico vrea să desfiinţeze cota unică de impozitare de 19%, apreciată de comunitatea de afaceri, pentru a creşte rata de impozitare la 25% pentru cei al căror venit anual depăşeşte 33.000 de euro.

În a doua ţară cea mai săracă din zona euro, în care rata şomajului a fost în ianuarie de 13,69% din populaţia activă, Smer-SD a câştigat puncte susţinând noi impozite pentru bogaţi.

Partidele de centru-dreapta au întâmpinat dificultăţi în campania electorală, în urma unui caz de corupţie, care a izbucnit în decembrie. Postat pe Internet de un anonim, un dosar botezat „Gorilla” a dezvăluit legături strânse între lideri politici şi cei din grupul de investiţii Penta, datorită unor interceptări într-un apartament din Bratislava, ale serviciilor de informaţii (SIS ), în perioada 2005-2006.

Premierul din acea perioadă a fost ministrul în exerciţiu de externe, Mikulas Dzurinda, liderul SDKU-DS, iar guvernul său a realizat reforme prin privatizări şi deschidere la investiţiile străine.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed