Alertă în Marea Neagră. Un virus periculos a ajuns în apă

Alertă în Marea Neagră din partea OMS. Este vorba despre un virus extrem de periculos care a ajuns în apă.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că holera și alte boli transmise prin apă reprezintă un risc în Ucraina, după distrugerea Barajului Kahovka. Între timp, specialiștii ucraineni anunță că apele revărsate din baraj au ajuns în cantități masive în Marea Neagră, la Odesa.

„Impactul asupra aprovizionării cu apă, a sistemelor de canalizare și a serviciilor de sănătate publică din regiune nu poate fi subestimat”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Informațiile exacte și amploarea exactă a impactului nu au fost încă văzute, deoarece apa continuă să vină în aval… cifrele din acest moment arată că, inițial, 16.000 de persoane au fost imediat expuse riscului de inundații, pe malurile râului. Mii de oameni au fost evacuați”, a declarat Teresa Zakaria, responsabil tehnic la programul de urgențe sanitare al OMS.

La rândul ei, Inspectoratul de Stat pentru Mediu al Districtului Sud-Vest din Ucraina raportează că experţii au constatat o desalinizare a apei în Marea Neagră, în apropiere de Odesa.

Fenomenul este cauzat de faptul că tone de apă dulce au ajuns în mare din rezervorul Kahovka (regiunea Herson).

Cât de periculoasă este holera

Specialiștii ucraineni au prelevat probe de apă de mare în trei locuri din zona Odesei, pentru teste de praf, cenușă, funingine, sulfați, nitrați și alte solide, niveluri de fier și salinitate. În urma testelor de laborator, au fost constatate abateri în cazul tuturor probelor de apă studiate.

La Nova Dofinovka (dana 243), de exemplu, cantitatea de fier este de nouă ori mai mare decât cea normală, iar nivelul de salinitate este de 2,7 ori mai mic. Apa din zona plajei Lanjeron are cantitatea de fier de 5,2 ori mai mare, iar salinitatea este la un nivel de 2,9 ori mai mic decât cel obişnuit.

Trebuie menționat faptul că holera este o boală epidemică gravă, adesea mortală, holera afectează, deopotrivă, omul şi animalele. Maladia este determinată de un virus care se găseşte în apele murdare şi în locurile în care sunt deversate dejecţii.

Capabil să rămână în stare latentă ani în şir, virusul holerei poate fi reactivat prin creşterea temperaturii şi împrăştiat prin forţa curenţilor marini.

Holera este cauzată de vibrionul holeric, Vibrio cholerae, care produce toxina holerică, aceasta fiind cauza diareii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed