AcasăMoney&PeopleAlexander Nanău, regizorul filmului ”Colectiv”, a refuzat media oferită de Klaus Iohannis....

Alexander Nanău, regizorul filmului ”Colectiv”, a refuzat media oferită de Klaus Iohannis. ”Este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României”

”Este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României”, susține Nanău într-un mesaj postat în urmă cu puțină vreme pe pagina sa de socializare.

Alexander Nanău (41 ani) afirmă că refuză această medalie deoarece, timp de aproape un an de zile, de când artiștii au fost loviți de restricțiile impuse de pandemia de Covid-19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile instituționale a fost zero”.

Alina Pușcău, prima româncă ce a ajuns în Playboy USA, se mărită

 

”Din păcate, având în vedere criza fără precedent în care se află tot sectorul cultural din România, NU POT ACCEPTA ACESTĂ DISTINCȚIE. Cred că în acest timp de criză statul român nu ar trebui să folosească ziua culturii pentru ceremonii și decorări simbolice, ci pentru anunțarea și implementarea unor soluții concrete de salvare a sectorului cultural, de mulți ani cel mai puternic ambasador al țării, dar și un sector economic extrem de important până la criza COVID-19. Până acum, propunerile de salvare a industriei culturale s-au făcut doar la nivel retoric, iar eu nu pot participa la această susținere simbolică a unui lucru esențial, cultura acestei țări.” – precizează Alexander Nanău într-o scrisoare deschisă adresată Administrației Prezidențiale, în care își justifică refuzul. ”Cred că decorarea oricărui artist în acst moment, în care sectorul cutural se confruntă cu falimentul (cauzat de eșecul constant al statului român de a-l susține și a-i sprijini pe timp de criză) ar deservi pe termen lung cultura României (…)

Ca cineast consider că ar fi o ipocrizie din partea mea să accept acestă decorație având în vedere că domeniul cinematografic și structurile statutului responsabile pentru el se află în moarte clinică. Orice student de film sau teatru din România, după ce a investit ani de viață în formarea sa profesională, are din ce în ce mai puține perspective de a-și putea face aici meseria.”

Actorul Bogdan Stanoevici a murit în spital, la doar 62 de ani!

”Colectiv”, documentarul lui Alexander Nanau, a obținut  mai multe premii, fiind desemnat și documentarul european al anului 2020, la a 33-a ediţie a Premiilor Academiei Europene de Film

 

Ultimele Articole