Am convins Europa să ne mai lase 4 ani până la închiderea minelor de cărbuni

0

Comisia Europeană a elaborat o propunere de decizie privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de huilă necompetitive, al cărei obiectiv era asigurarea închiderii definitive a acestor mine până la 1 octombrie 2014.

Propunerea permite statelor membre acordarea ajutorului de stat pentru reconversia profesională a lucrătorilor afectaţi de închiderea minelor, pentru acoperirea costurilor pensionării anticipate precum şi pentru asigurarea faptului că exploatările miniere sunt ecologizate în mod adecvat. Totodată, acordarea ajutorului de stat este condiţionată de prezentarea unui plan de închidere a minelor necompetitive, a cărui punere în aplicare este monitorizată de Comisia Europeană, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Avand in vedere consecințele sociale şi economice majore pentru regiunile din Romania în care ocuparea forței de muncă în mine de cărbuni continuă sa fie importanta, precum si faptul ca, în mixul energetic, carbunele continuă să deţină o cotă esenţiala, România, alături de Germania şi Spania, a sustinut, pe perioada negocierilor textului propus de Comisia Europeană, decalarea închiderii minelor necompetitive pentru anul 2018. Punctul de vedere exprimat de România a fost însuşit de Comisia Europeană, decizia aferentă ajutorului de stat pentru închiderea minelor de cărbune fiind adoptată de Minştrii UE în cadrul reuniunii Consiliului UE Competitivitate din 10 decembrie a.c., reuniune la care România a fost reprezentată de ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton.

Sectorul huilei oferă locuri de muncă pentru un număr de aproximativ 100 000 de oameni din Europa: 42 000 în sectorul cărbunelui şi peste 55 000 în sectoarele conexe. Minele care actualmente se bazează pe subvenţii de operare sunt situate mai ales, dar nu exclusiv, în regiunea Ruhr din Germania, în nord-vestul Spaniei şi în Valea Jiului din România.