Amendă de 1,5 miliarde de euro dată de autoritatea antitrust a UE

Comisia Europeană a considerat că în perioada 1996 – 2006, companiile, printre care Philips, LG Electronics şi Panasonic, au stabilit preţuri arbitrare, şi-au împărţit pieţele şi şi-au limitat producţia, în dauna a milioane de consumatori.

 

 

Comisarul pentru concurenţă, Joaquin Almunia a declarat că acţiunile companiilor “au conţinut cele mai rele comportamente anticoncurenţiale ce sunt complet interzise în derularea afacerilor în Uniunea Europeană”.

 

 

Tuburile catodice constituiau componenta de bază a monitoarelor de PC şi a aparatelor TV, până la înlocuirea acestora cu ecranele LCD sau plasmă. Tuburile catodice aveau o pondere de 70% din costul total al aparatelor, afirmă Comisia.

 

 

Almunia spune că preţul tuburilor catodice dă “un indicator al răului” pe care companiile l-au cauzat. “Aici sunt victime: milioane şi milioane de cetăţeni,” a adăugat el.

 

 

Philips şi LG Electronics, care au acţionat atât împreună cât şi separat, au fost amendate cu o sumă totală de un miliard de euro. Panasonic a primit 157 milioane de euro, la care dacă se adaugă amenzile aplicate companiile afiliate acestora sumele se măresc.

 

 

În ciuda cooperării din timpul anchetei cu organele de control, Philips a declarat că va face recurs la această decizie, pe care o consideră “disproporţionată şi nedreaptă”.

 

 

“Regretăm că suntem conectaţi la un asemenea comportament”, spune Frans van Houten, CEO Philips.

 

 

Celelalte companii amendate sunt Samsung SDI, Techicolor, MTDP şi Toshiba. Chungwa din Taiwan a fost iertată de amendă pentru că a fost cea care a vorbit despre constituirea unui cartel pe piaţa monitoarelor.

 

 

Aceasta este cea mai mare amendată dată vreodată pentru practici anticoncurenţiale, după cea din 2008 de 1,38 miliarde de euro pentru cartelul producătorilor de sticlă auto.

 

 

“În loc să concureze între ele pentru a inova şi să ofere cele mai bune produse la cele mai competitive preţuri, au ales să conspire şi să-şi conserve venituri artificiale pe o piaţă a tehnologiei aflate în declin,” spune Almunia.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed