Salariul mediu net pe economie a crescut în octombrie cu 14 lei

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în transporturi aeriene (3.953 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (846 de lei).

 

 

Potrivit INS, câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum (indicele câştigului salarial real) pentru luna octombrie 2012 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,6%.

 

 

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 119,5%, cu 0,8 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2012.

 

 

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 21,2%, şi în extracţia minereurilor metalifere, cu 13,1%

 

 

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 25,9% şi în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu 17,8%.

 

 

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie în învăţământ (6,9%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, în administraţia publică şi în sănătate şi asistenţă socială s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.

 

 

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 101,5%

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed