Amenzi de până la cinci ori mai mari pentru milioane de şoferi români care circulă fără asigurare RCA


Propunerea depusă în Parlament de către Autoritatea de Supraveghere Financiară ar putea impune șoferilor din România amenzi în valoare de mii de lei pentru nerespectarea unei singure reguli. Autoritatea a trimis mai multe propuneri pentru aprobare în Parlament, printre care și majorarea amenzilor pentru lipsa asigurării RCA.

Conform proiectului de lege, amenda pentru circulația fără asigurare RCA ar urma să fie de 5.000 de lei pentru vehicule cu masă totală maximă autorizată de până la 3,5 tone și de 20.000 de lei pentru cele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. Comparativ cu amenda actuală, care se situează între 1.000 și 2.000 de lei, aceste sume reprezintă o creștere semnificativă.

Statisticile Autorității de Supraveghere Financiară arată că anual, între 1,5 și 2 milioane de șoferi circulă fără asigurare RCA în România, în condițiile în care parcul auto al țării a depășit 9 milioane de autovehicule înmatriculate, iar numărul de contracte RCA încheiate pe an este de aproximativ 7 milioane.

O altă propunere a ASF vizează posibilitatea plății asigurării RCA în rate sau suspendarea ei la cererea proprietarului. Autoritățile doresc să folosească și camerele de monitorizare pentru a identifica vehiculele care circulă fără asigurare obligatorie.

Un alt concept propus este „RCA pentru șofer”, care presupune declararea tuturor persoanelor care conduc vehiculul, iar tariful asigurării va fi calculat în funcție de profilul fiecăruia. Astfel, conducătorii auto care utilizează mașina altcuiva fără a fi declarați ar putea primi amenzi mari și polițe de asigurare mai scumpe.

Modificările propuse de ASF includ și actualizarea articolului 6 din Legea 132/2017, care va stipula explicit informațiile ce trebuie să apară în contractul RCA, inclusiv datele despre conducătorii auto și specificarea dacă acesta este încheiat fără a menționa alți conducători auto în afara proprietarului și/sau utilizatorului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed