x


  • EUR
    4.8425
    USD
    4.4163
string(16) "instant-articles"

Analist: Economia creşte PE DATORIE!

Datele INS nu spun deocamdată cu exactitate cu cât a contribuit la Produsul Intern Brut fiecare ramură a economiei. Avem, însă, o revenire a consumului în prima parte a anului, impulsionată de creșterea salariilor.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 15.05.2019, 14:46

Cristian Păun, profesor de economie: Am crescut economic în această parte a anului de început prin aceste salarii care au crescut foarte mult şi care s-au dus către consum şi care se regăsesc şi în cheltuielile guvernamentale. PIB-ul ca formulă este foarte simplu, include în el consumul, cheltuielile guvernamentale, investiţiile şi diferenţa dintre importuri şi exporturi. Ei bine, în România cresc acele cheltuieli guvernamentale şi nu neapărat pe investiţii, creşte consumul şi atunci, sigur, creşte economia, dar creşte pe datorie şi deficite bugetare pentru că noi cheltuim peste ceea ce obţinem ca venituri din economie.

 

Florian Libocor, economist-şef al unei bănci comerciale: Este o creştere peste aşteptările pieţei şi peste aşteptările mele, implicit, şi dat fiind faptul că încă nu avem tabloul complet al structurii acestui 5%, putem să facem doar nişte deducţii logice şi considerând aceste date care ne spun că aportul la acest 5% al construcţiilor şi industriei poate să fie undeva de 0,5%, deducem că mai rămân 4,5% de explicat. Din cei 4,5% de explicat, în principiu, agricultura nu poate să aducă mai mult de 1%, deci ar mai rămâne vreo 3,5% care să-i aducă serviciile.