x


  • EUR
    4.8314
    USD
    4.4445
string(16) "instant-articles"

ANALIZA care ne sperie: Ceea ce se va întâmpla în septembrie va fi de nesuportat!

Fostul sef al Consiliului Fiscal avertizeaza ca povara cresterii pensiilor in septembrie va fi de nesuportat.

Author: Mihai Voican | Sursa: Ziare.com | Publicat: 18.08.2019, 9:42

Riscul ca deficitul bugetar sa treaca semnificativ de 3% din PIB in acest an este major, in ciuda asigurarilor date de Ministerul de Finante in rectificarea bugetara, atrage atentia Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank si fost sef al Consiliului Fiscal.

 

In momentul in care a fost construit bugetul pe 2019, veniturile au fost supraevaluate, in timp ce cheltuielile au fost subevaluate. Iar daca se dorea mentinerea deficitului sub 3% din PIB era nevoie la aceasta rectificare de corectii mult mai mari, considera Ionut Dumitru.

 

Masurile prin care Guvernul vrea sa aduca bani la buget, cum ar fi taxa pe zaharul din suc, cresterea nivelului de taxe si impozite colectate sau amnistia, sunt incerte, nefiind sustinute de argumente logice.

 

In schimb, cheltuielile sunt din ce in ce mai mari si cei mai multi bani se duc pe pensii si salarii. Iar in sectorul public, salariile au crescut atat de mult incat se afla la maxime istorice, fiind mult peste media europeana.

 

Fostul sef al Consiliului Fiscal avertizeaza ca este nevoie de o corectie urgenta a acestor cheltuieli. Si aceste masuri trebuie luate acum, cat inca exista crestere economica. Potrivit acestuia, in momentul unei decelerari economice, ajustarea bugetului va fi brutala.

 

“Dupa parerea mea, ajustarea bugetului nu mai poate fi intarziata, iar orice intarziere va face ajustarea si mai brutala si inevitabila”, este concluzia trasa de Ionut Dumitru.

 

 

Articolul integral pe ZIARE.COM