Anul de aur al energiei. Pe spatele cui se fac profituri cum nu au mai fost vreodată

Profit net de 20,12 miliarde de lei în primele 9 luni, față de 7,16 miliarde în tot anul trecut. Cam așa ”joacă” marii producători de energie din România în plină criză energetică regională și globală. Că local nu putem vorbi de criză energetică. Dimpotrivă, putem vorbi de un ”an de aur”.

Producătorii de energie și de gaze de la noi din țară au obținut la nouă luni profituri nete în creștere și au realizat încasări din vânzări superioare celor de anul trecut chiar dacă producția a fost inferioară. Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, CE Oltenia au profitat de creșterile de preț la energie și gaze și au încasat ca niciodată.

Cum statul este acționarul majoritar la toate acestea, cu excepția OMV Petrom, unde are o cotă de aproximativ 20%, beneficiarul acestor creșteri este bugetul de stat, pentru că a încasat mai mult. De altfel, într-un document semnat de secretarul de stat în Ministerul Energiei, Alin Chițu, se poate observa că TVA colectată de la societățile participante la tranzacții pe piața administrată de bursa de energie – OPCOM e aproape dublă în semestrul 1 2022 față de semestrul 1 din 2021, și cu aproape 50% peste nivelul din semestrul 2 din 2021. Asta denotă că energia și gazul s-au vândut la prețuri superioare, pentru că volumele au fost în scădere.

Toate aceste creșteri de preț la gaze și curent au fost suportate de clienții finali, consumatorii casnici, IMM-uri, companiile medii și mijlocii. Ca să sprijine majoritatea consumatorilor casnici, autoritățile au plafonat prețurile spre disperarea furnizorilor, care s-au împuținat din lipsa de bani. Câțiva dintre marii consumatori, precum Alro, Azomureș, și-au suspendat activitățile pentru că nu au mai suportat costurile cu energia și gazele.

Au vândut mai puțin dar au scos profituri mai mari

Cel mai mare producător de curent din țară, Hidroelectrica, controlat de Ministerul Energiei, a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu un profit net de 3,5 miliarde lei, cu 37,4% mai mare decât anul trecut, deși a vândut cu un sfert mai puțin energie decât anul trecut. Conform datelor prezentate de Fondul Proprietatea, Hidroelectrica a produs în primele nouă luni ale anului 10,6 TWh de energie electrică, în scădere cu circa 25% față de primele nouă luni din 2021. Doar că prețul mediu de vânzare a fost de 590,5 lei/MWh, o creștere de 93,3% față de anul trecut, când prețul mediu era de numai 305,4 lei/MWh. Astfel, veniturile realizate de Hidroelectrica în perioada ianuarie-septembrie 2022 s-au ridicat la 6,88 miliarde lei, o creștere de 46,8% comparativ cu cele 4,68 miliarde lei realizate în perioada ianuarie-septembrie 2021.

Producătorul de gaze Romgaz şi-a dublat profitul net în primele nouă luni, la 2,23 miliarde lei, în timp ce cifra de afaceri a crescut de trei ori, la 10,81 miliarde lei. În perioada ianuarie-septembrie, Romgaz a produs un volum de 3,687 miliarde mc gaze naturale, cu 19 milioane mc (-0,5%) mai puţin decât în aceeaşi perioadă din anul 2021.

Totuși, cantitatea de energie electrică produsă în primele 9 luni din 2022 a fost de 839,465 GWh, cu 97,02% mai mare (+413,365 GWh) faţă de perioada similară a anului trecut. În trimestrul 3 Romgaz a produs 294,806 GWh, cu 71,806 GWh, respectiv 32,21% mai mult decât în perioada similară din 2021. Cu această producţie Romgaz deţine o cotă de piaţă de 2,32%.

În 2022, Romgaz a făcut un în pas importat în ceea ce privește expansiunea companiei. La jumătatea anului a finalizat achiziţia acţiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţinea 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră. Preţul de achiziţie a fost de 5,125 miliarde lei, achiziţia fiind finanţată din fonduri proprii ale Romgaz şi un împrumut bancar de 1,606 miliarde lei. Și Romgaz a devenit partenerul OMV Petrom în perimetrul Neptun Deep.

Amintind de OMV Petrom, trebuie să menționăm că producătorul de gaze, petrol și de energie, unde statul român are o participație de aproape 20%, a obținut un profit net în primele nouă luni din 2022 de peste cinci ori față de aceeași perioadă din 2021, cauza principală fiind scumpirile hidrocarburilor, carburanţilor şi energiei electrice.

Astfel, compania a raportat un profit de 9,156 miliarde lei, față de 1,676 miliarde de lei în primele nouă luni din 2021. Doar în al treilea trimestru al anului, profitul net al Petrom s-a majorat de 6,5 ori față de aceeași perioadă din 2021, de la 696 milioane lei la 4,51 miliarde lei, ca urmare a unor venituri din vânzări de 18,66 miliarde lei (faţă de doar 6,92 miliarde lei în iulie-septembrie 2021). Din punct de vedere fizic, producţia totală de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut cu 9% în primele nouă luni ale anului (cea de ţiţei cu 11%, iar cea de gaze cu 8%), iar vânzările de hidrocarburi – cu 8% (-10% cea de ţiţei şi -7% cea de gaze). Scăderi au fost consemnate şi în trimestrul III 2022, faţă de T3 2021.

Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor nucleare 1 și 2 de la Cernavodă, companie controlată de statul român, prin Ministerul Energiei, a încheiat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 1,94 miliarde lei, în creştere cu 202,7% faţă de perioada similară a anului trecut. Veniturile companiei au crescut cu 124,6%, la un total de 4,9 miliarde lei, potrivit raportului financiar. Avansul a fost determinat de majorarea cu 138% a pretului mediu ponderat de vânzare al energiei electrice în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, faţă de pretul mediu ponderat din aceeasi perioada a anului 2021. Cantitatea de energie electrică vândută pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale a scăzut cu 4%, iar prețul mediu de vânzare pe aceasta piaţă a crescut cu 113%. De asemenea, cantitatea de energie electrică vândută de SNN pe piata spot (PZU si PI) a scăzut cu 5,5%.

Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din țară, se așteaptă la un profit uriaș în acest an, de 3,3 miliarde de lei, ca urmare a scumpirilor galopante la curent pe piețele angro. Spre deosebire, în 2021 compania a raportat pierderi de aproximativ 1,6 miliarde de lei. CEO deține cele mai mari termocentrale din România, Turceni, Rovinari și Craiova, și scoate lignit din minele din bazinul carbonifer Oltenia.

Compania națională de transport al energiei electrice Transelectrica a raportat un profit net de 418 milioane lei, în creștere față de aceeași perioadă din 2021 (81 milioane lei), potrivit unui raport publicat la Bursa de Valori București. Conform documentului, veniturile totale operaționale realizate în intervalul ianuarie-septembrie 2022 au înregistrat o creștere în procent de 114% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (4,884 milioane lei în ultimele 9 luni 2022 față de 2.282 milioane 2021), determinată în principal de veniturile din transport şi ale veniturilor din interconexiune în condițiile diminuării cantității de energie electrică livrată consumatorilor, cât și de creșterea semnificativă a veniturilor realizate pe piața de echilibrare.

Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz a obţinut în primele nouă luni din 2022 un profit net de 273 milioane lei, de peste două ori mai mare faţă de nivelul de 112 milioane lei din perioada similară a anului trecut, la venituri de 1,1 miliarde lei, în creştere cu 16%. Cea mai mare parte din venituri provine din activitatea de transport intern, respectiv 955 milioane lei, în urcare cu 17%, în timp ce transportul internaţional de gaze şi activităţile asimilate au generat 50 de milioane lei, în scădere cu 18%. Profitul net a crescut ca urmare a încasării veniturilor din prima de licitaţie pentru rezervările de capacitate desfăşurate pe punctele de interconectare şi a veniturilor financiare mai mari în principal pe seama înregistrării actualizării creanţei imobilizate privind Acordul de concesiune cu rata inflatiei pentru primele nouă luni ale anului 2022 (13,06%). În acelaşi timp, veniturile au fost influenţate negativ de reducerea cantităţii de gaze transportate cu 8%, cu un impact negativ de 13 milioane lei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed