x


 • EUR
  4.6669
  USD
  4.0761
 • 16° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  5 km/h
  Umiditate

  70%
  Presiune

  34203 hPa
string(7) "energie"

Anul în care energia poate să împingă cu putere România

Anul care tocmai a trecut a fost atipic în peisajul energetic românesc al ultimului deceniu. Astfel, mai ales în primele două luni ale lui 2017, s-au înregistrat recorduri de producţie şi consum de electricitate, în timp ce gazele s-au extras la capacitate maximă din perimetrele de producţie şi s-a apelat la importuri masive. Toată lumea speră la un 2018 liniştit, chiar dacă deja se anunţă mai multe provocări.

Author: Mihai Voican | Sursa: Capital.ro | Publicat: 13.01.2018, 9:00 | Actualizat: 13.01.2018, 9:00

În ianuarie şi februarie 2017, un val de frig extrem s-a abătut asupra României. Acesta a avut efecte importante în piaţa locală de energie, care a înregistrat o schimbare de paradigmă. Astfel, pentru prima dată în ultimii patru ani, în această perioadă a anului, electricitatea s-a scumpit.

 

De asemenea, gazul rusesc de import a ajuns să asigure jumătate din consumul României, atât din pricina frigului, dar şi pentru că a înregistrat preţuri chiar mai mici decât cel din producţia locală (în 2013, acesta costa de trei ori mai mult decât cel românesc). Apa din lacuri a îngheţat, nivelul Dunării s-a situat foarte jos, iar eolienele nu mai funcţionau la temperaturi de -20ºC. Termocentralele au fost nevoite să îşi tureze turbinele la maximum ca să suplinească deficitul de ofertă de energie, fiind pentru prima dată după mulţi ani când toate cele opt grupuri ale Complexului Energetic Oltenia au funcţionat concomitent.

 

 

Articolul integral în CAPITAL.