Anumiți crescători de porci primesc bani de la stat. Ce sumă

Anumiți crescători de porci primesc ajutor financiar! Este vorba despre crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa. Aceștia vor beneficia în acest an de un sprijin de 2.000 de lei/scroafă/an, printr-o schemă de ajutor de minimis în valoare de 1 milion de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre postat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR).

MADR a postat în transparenţă decizională un proiect de Hotărâre privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2024. Proiectul de act normativ vizează susţinerea crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2024, în vederea creşterii numărului de animale de reproducţie deţinute şi sporirea numărului de produşi valorificaţi de la acestea. Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de minimis este de 1.000.000 lei şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024, iar suma alocată schemei de ajutor de minimis este de 2.000 lei/scroafă/an”, se arată într-un comunicat al MADR.

Suma totală a schemelor de ajutor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi 20.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Potrivit sursei citate, cererile de înscriere în Program se depun la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene începând cu ziua următoare intrării în vigoare a hotărârii, până la data de 30 iunie 2024, inclusiv.

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pot fi crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, respectiv: producătorii agricoli PFA, II şi IF, producătorii agricoli societăţi agricole, producătorii agricoli persoane juridice.

MADR precizează că pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar; să deţină scroafe din rasele Bazna şi /sau Mangaliţa, înscrise în registrul genealogic în secţiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate şi înregistrate în BND; să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile art. 1 pct. 39 din Norma sanitar-veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.208/2022.

De asemenea, beneficiarii trebuie să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minimum 4 produşi/an/scroafă, la o greutate de minimum 8 kg/cap; să identifice şi să înregistreze produşii (…), potrivit Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.208/2022; să menţină numărul de scroafe cu care s-a înscris în Program până la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.

Cererile de plată şi documentele justificative se depun la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene până cel târziu la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed