Anvelope all-season vs. sezoniere: care sunt mai bune pentru tine?

Sunt multe criterii la care te poți raporta, atunci când vrei să alegi un set de anvelope. Însă fără niciun dubiu, sezonalitatea lor este unul dintre cei mai importanți factori. Caracteristicile unor anvelope de vară sau de iarnă (așa-numitele „anvelope de sezon”) influențează nivelurile de siguranță, manevrabilitate și confort pe care le atinge mașina pe drum. În schimb, anvelopele all-season reprezintă o variantă economică de care poți ține cont, însă doar în anumite condiții. 

Caracteristicile anvelopelor all-season

Anvelopele all-season sunt preferate de majoritatea șoferilor pentru versatilitatea lor. Acestea sunt proiectate pentru oferi rezultate bune pe drum, în condiții de trafic variate: șosele uscate sau umede, ninsoare ușoară sau moderată etc. Acest lucru este posibil datorită designului și materialelor folosite în fabricarea lor. 

Anvelopele all-season au un profil mai adânc, ceea ce le conferă o aderență mai bună pe drumurile umede sau acoperite de zăpadă. În plus, materialul din care sunt fabricate rămâne flexibil la temperaturi scăzute, îmbunătățind aderența în timpul iernii. 

Durabilitatea este un alt punct forte al anvelopelor all-season. Acestea tind să aibă o durată de viață mai lungă decât anvelopele sezoniere, deoarece sunt concepute pentru a rezista la o varietate de condiții de drum și de vreme. În funcție de model, brand, stilul de condus sau grija pentru întreținerea lor, durabilitatea anvelopelor all-season poate varia semnificativ.

Cu toate acestea, performanța anvelopelor all-season poate fi limitată în condiții extreme. Deși acestea pot oferi o aderență decentă pe o peliculă de zăpadă moderată, ele nu pot concura cu anvelopele special concepute pentru gheață sau zăpadă cernită. Comandă anvelope de iarnă de calitate 225 45 r17!

Caracteristicile anvelopelor sezoniere

Anvelopele sezoniere oferă o serie de avantaje semnificative. Unul dintre cele mai notabile beneficii este performanța optimă pe care acestea o oferă în anumite condiții climatice. Anvelopele de iarnă, de exemplu, sunt proiectate pentru a oferi o aderență excelentă pe zăpadă și gheață, în timp ce anvelopele de vară sunt concepute pentru a atinge un nivel înalt de performanță pe drumuri uscate și / sau umede, în timpul sezonului cald.

Datorită funcțiilor specifice pe care le îndeplinesc într-un anumit sezon, sunt mult mai eficiente decât cele all-season, atunci când vorbim despre temperaturi atmosferice extreme sau alte condiții de trafic aspre: porțiuni de drum înghețate, asfalt încins, drumuri acoperite cu pietriș sau vegetație umedă etc.

Mai mult decât atât, anvelopele sezoniere pot asigura o reducere a consumului de combustibil, pentru că au caracteristici mai bune decât cele ale modelelor all-season, vitale pentru aderență și demaraj. De asemenea, distanța de frânare este redusă în mod semnificativ, în cazul unei mașini echipate cu anvelope de sezon. În acest caz, exemplul ideal este cel al anvelopelor de iarnă – pot reduce distanța de frânare pe zăpadă cu până la 25%, în comparație cu anvelopele all-season.

Cu toate acestea, anvelopele sezoniere au și dezavantaje. Unul dintre cele mai evidente este necesitatea schimbării acestora de două ori pe an, ceea ce poate cauza epuizarea unor resurse importante, precum timpul necesar derulării acestui proces.

Depozitarea este un alt dezavantaj, în cazul unui set de anvelope sezoniere. Va trebui să găsești un loc adecvat pentru a le depozita în afara sezonului, ceea ce poate fi dificil, în cazul în care dispui de un spațiu limitat. În plus, dacă apelezi la un serviciu de montare / demontare anvelope, trebuie sa achiți și costul realizării acestei lucrări. Vorbim despre un alt cost de impact asupra bugetul anual pentru utilizarea mașinii.

Cum să ai grijă de anvelopele tale pentru a le prelungi durata de viață?

Indiferent de tipul anvelopelor, păstrarea lor în stare bună este crucială nu doar pentru performanța acestora, dar și pentru siguranța pe drum. În acest sens, verificarea regulată a presiunii în anvelope este un prim pas esențial. Aceasta trebuie efectuată cel puțin o dată pe lună și înainte de călătorii lungi. O presiune corectă în anvelope asigură performanțe optime, consum redus de combustibil și o durată de viață mai lungă a acestora. 

În plus, anvelopele ar trebui inspectate periodic, pentru a se putea depista la timp semne de uzură și deteriorare: tăieturi, crăpături, umflături sau prezența obiectelor străine în străine în suprafața de material. Acest proces ar trebui să fie efectuat cel puțin o dată pe lună și înainte de călătorii lungi.

Rotația anvelopelor, la intervalele recomandate de producător, poate prelungi durata de viață a acestora, prin menținerea unei uzuri uniforme a anvelopelor. Nu în ultimul rând, este esențială înlocuirea anvelopelor, atunci când adâncimea benzii de rulare ajunge la limita legală. Este important să înlocuiești întregul set, pentru a te asigura de aceleași niveluri ridicate de siguranță și confort.

Alegerea setului ideal depinde de o serie de factori, inclusiv clima din zona în care locuiești și stilul de condus preferat. Anvelopele all-season sunt o opțiune interesantă, pentru că performanțe bune în diverse condiții meteo, însă nu și atunci când sunt înregistrate manifestări extreme ale vremii. 

În cazul unor astfel de condiții meteo specifice, anvelopele de iarnă sau de vară asigură cel mai ridicat nivel de performanță, cu impact asupra siguranței oferite în trafic. Așadar, ține cont de informațiile descoperite astăzi și achiziționează cel mai bun set pentru autoturismul tău.  

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed