AcasăEconomieArad: Consiliul Judeţean a încetat contractul încheiat cu Blue Air, care prevedea...

Arad: Consiliul Judeţean a încetat contractul încheiat cu Blue Air, care prevedea subvenţionarea zborurilor. Valoarea ajutorului de stat era de 600.000 de lei

Consiliul Judeţean Arad a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că în cadrul unei şedinţe, consilierii judeţeni au dat mandat de încetare, prin acordul părţilor, a contractului încheiat cu operatorul aerian SC Blue Air Aviation SA. 

Contractul viza acordarea unui ajutor de stat pentru susţinerea activităţii companiilor aeriene de pe Aeroportul Arad, în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19.

„În luna aprilie, Comisia Europeană a aprobat alocarea unui ajutor de stat de către Consiliul Judeţean Arad către companii de transport aerian care au fost afectate de pandemia de Covid-19. Consiliul Judeţean Arad, prin Hotărârea 151 din 19.04.2022, a aprobat Schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii companiilor aeriene de pe Aeroportul Arad, alocând în acest sens 5.000.000 lei (aproximativ un milion de euro)”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Răzvan Cadar.

El a precizat că Blue Air a fost singura companie interesată de un asemenea contract de subvenţionare a zborurilor. 

“Prin Hotărârea nr. 215 din 10.06.2022 Consiliul Judeţean Arad a aprobat încheierea Contractului de acordare a ajutorului de stat, cu SC Blue Air Aviation SA, acesta fiind semnat la data de 30 iunie 2022. Blue Air a fost singura companie care şi-a manifestat interesul pentru un asemenea contract de subvenţionare a zborurilor, iar valoarea contractului propus a fost de 600.000 de lei”, a precizat Răzvan Cadar. 

Consiliul Concurenţei a informat CJ Arad că Blue Air a mai beneficiat în 2020 de de două ajutoare de stat. 

“Poziţia Consiliul Concurenţei, raportată la contractul cu compania aeriană a fost că ”Blue Air a mai beneficiat în anul 2020 de două ajutoare de stat sub formă de garanţii autorizate de Comisia Europeană: unul a avut ca obiectiv salvarea societăţii, în vederea depăşirii situaţiei economice financiare dificile cu care s-a confruntat, iar al doilea a avut drept scop acoperirea pierderilor provocate de pandemia Covid-19. Valoarea totală a ambelor ajutoare a fost de aproximativ 62,13 de milioane de euro”, se mai arată în comunicatul CJ Arad. 

Sursa citată a precizat că, având în vedere poziţia Consiliului Concurenţei, consilierii judeţeni au votat încetarea, prin acordul părţilor, a contractului cu Blue Air, respectiv mandatarea preşedintelui Consiliului Judeţean în vederea semnării actului adiţional de încetare a contractului încheiat cu operatorul aerian.

Ultimele Articole