Armata Română înfiinţează un batalion de drone militare Bayraktar


Armata Română va institui un batalion de drone militare Bayraktar, cu operațiuni gestionate de Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara.

La începutul lunii august 2022, Ministerul Apărării Naționale a cerut aprobarea Parlamentului pentru achiziționarea a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, fiecare cu șase aeronave, într-o tranzacție evaluată la aproximativ 300 milioane USD, conform Observatorului Militar, citat de radu-tudor.ro.

În prezent, Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara, responsabil de operaționalizarea acestor sisteme, se află în etapa de recrutare și pregătire pentru a primi cele 18 aeronave.

Popularizate în timpul conflictului dintre Rusia și Ucraina, dronele Bayraktar TB2 au fost folosite eficient de armata ucraineană în primele etape ale conflictului, atacând ținte la sol de-a lungul frontului de peste 900 de kilometri.

Cu toate acestea, rolul lor s-a modificat odată cu schimbarea dinamicii războiului. În prezent, misiunile Bayraktar sunt mai puțin vizibile, dar la fel de eficiente.

Având în vedere succesul lor în operațiunile de luptă, sistemele Bayraktar au atras rapid atenția mai multor țări, inclusiv România.

În prezent, Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara se pregătește intens pentru integrarea și operaționalizarea acestor sisteme. Observatorul Militar a investigat mai în detaliu acest proces.

În același timp, infrastructura din Timișoara este dezvoltată pentru a susține aceste operațiuni. În viitor, această infrastructură va fi utilă și pentru sistemele Watchkeeper, care vor fi integrate și ele în batalion.

Pe lângă infrastructură, este necesar și personal pregătit pentru a opera aceste noi sisteme. În acest scop, batalionul, cu sprijinul autorităților superioare, desfășoară un amplu proces de recrutare.

O parte din militarii desemnați pentru compania Bayraktar au fost deja trimiși în Turcia pentru cursuri de instruire oferite de producător până în luna iunie.

Odată cu întoarcerea lor, Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara va primi primul sistem Bayraktar, iar până în primăvara anului viitor, acesta va fi complet echipat și personalul va fi instruit, facilitând astfel generarea și operaționalizarea unei noi capacități pentru Forțele Terestre și Armata României.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed