Așa arată gaura formată în barajul de la Roșia Montană. „Va trebui golit tot, lăsat la uscat”

Fisura apărută la barajul Tăul Mare de la Roșia Montană este o gaură cu diametru de aproximativ un metru, în formă de con, care s-a format la circa 10 metri de lacul de acumulare.

Specialiștii strânși la fața locului au spus că barajul trebuie golit complet pentru remedierea avariilor apărute, scrie Alba24.ro. Breșa s-a format prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul având mai mult de 100 de ani vechime, a arătat directorul SGA Alba, Vlad Sorin, precizând că autoritățile nu vor interveni cu utilaje pe baraj, pentru a nu-i pune în pericol stabilitatea.

„Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificare”, a explicat Vlad Sorin, potrivit Alba24.ro. 

Tot el a explicat că repararea va fi o operațiune de durată, care presupune golirea barajului: „Va trebui golit tot barajul, lăsat la uscat, apoi breșa aceasta se va face în trepte, după care reparată golirea de fund a barajului și refăcut”. Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a convocat duminică Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă, ca urmare a situației creată de apariția unei pâlnii de eroziune în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, de pe teritoriul comunei Roșia Montană, de unde au fost evacuați preventiv, în cursul nopții, aproape 300 de locuitori.

„În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa 1 metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La fața locului se află echipe ale ISU Alba și ale A.N „Apele Române”, intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare.

ANAR, prin SGA Alba, va asigura monitorizarea tehnică a barajului pe toată durata intervențiilor. De asemenea, pe baza informațiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creșteri importante de debite ȋn bazinul hidrografic Roșia Montană, debitele vor fi relativ staționare”, a declarat Tanczos Barna.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed