Astăzi se reiau discuţiile privind noul Cod al Muncii

0

Guvernul se grăbeşte să adopte noul Codul al Muncii, pentru că a promis Fondului Monetar Internaţional că va flexibiliza piaţa muncii. Printre modificările vizate se numără prelungirea perioadelor de probă, dar şi de preaviz. Perioada obligatorie de concediu este redusă de la 15 la 10 zile, iar contractele pe termen determinat se vor putea încheia pe 3 ani.

Discuţiile dintre reprezentanţii guvernului, sindicate şi patronate sunt însă în impas. Oamenii de afaceri şi sindicaliştii refuză să accepte propunerile guvernanţilor privind flexibilizarea legislaţiei, pe motiv că modificările propuse de guvern NU ar flexibiliza, ci ar dezechilibra piaţa muncii. Liderii sindicali afirmă că noul Cod al Muncii încalcă drepturile angajaţilor.

Patronatele acuză, pe de altă parte, că sunt prea multe prevederi obligatorii în Codul muncii şi prea multe obligaţii faţă de procesul concedierilor.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat că speră ca până pe 21 ianuarie, forma finală a Codului Muncii să fie aprobată, pentru ca apoi să fie discutată în Guvern şi trimisă Parlamentului.

PROPUNERI DE MODIFICARE A CODULUI MUNCII

Perioada de probă
de la 30 de zile, la 45 de zile – funcţie de execuţie
de la90 la 120 de zile – funcţie de conducere

Preaviz în caz de demisie
de la 15 zile la 20 zile

Perioadă obligatorie de concediu neîntrerupt
de la 15 zile la 10 zile

Contract la angajare perioadă determinată
de la 24 luni la 36 luni

sursa Ministerul Muncii