AcasăEconomie"Au existat unele progrese" în discuţiile dintre Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU...

“Au existat unele progrese” în discuţiile dintre Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU pe tema exportului de cereale, afirmă Zelenski

“Întâlnirea cvadripartită dintre delegaţiile militare ale Ministerului Apărării din Turcia, Federaţia Rusă şi Ucraina şi delegaţia Naţiunilor Unite privind transportul maritim în siguranţă al cerealelor care aşteaptă în porturile ucrainene s-a încheiat la Pavilionul Kalender”, a declarat Ministerul turc al Apărării, într-un comunicat. 

Ucraina speră să accelereze exporturile de cereale prin rutele redeschise ale fluviului Dunărea, pe fondul blocadei Rusiei asupra unor porturi cheie de la Marea Neagră. 

Şirul de barje care aşteaptă în prezent să urce pe Dunăre şi să se încarce cu cereale într-unul dintre porturile fluviale ucrainene va dura câteva săptămâni pentru a se elibera, a declarat, miercuri, într-un discurs televizat, prim-adjunctul ministrului Politicii Agrare şi Alimentaţiei, Taras Vysotsky. 

Aproximativ 80% din exporturile de cereale ale Ucrainei erau expediate din porturile din Marea Neagră ale ţării înainte de invazia Rusiei. 

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a salutat semnele de progres în cadrul discuţiilor mediate de ONU şi Turcia pentru a garanta trecerea în siguranţă a navelor comerciale în şi din porturile ucrainene. 

 În discursul său zilnic, Zelenski a declarat: “Într-adevăr, depunem eforturi semnificative pentru a restabili aprovizionarea cu alimente pe piaţa mondială. Şi sunt recunoscător Naţiunilor Unite şi Turciei pentru eforturile lor respective”. 

“Succesul acestei poveşti este necesar nu doar pentru statul nostru, ci şi, fără exagerare, pentru întreaga lume. Dacă este posibil să se elimine ameninţarea rusă la adresa transportului maritim în Marea Neagră, se va elimina gravitatea crizei alimentare mondiale”, a spus el. 

 El a adăugat că delegaţia ucraineană l-a informat că “au existat unele progrese”. 

“Vom conveni asupra detaliilor cu secretarul general al ONU în zilele următoare”, a declarat Zelenski.  

  

 

 

Ultimele Articole