Audierea persoanelor la secția de poliție nu va mai depăși 8 ore; în prezent nu poate depăși 24 de ore

„După verificarea situației de fapt, deci după ce polițistul face toate verificările necesare și după ce anumite măsuri, dacă se impun față de o persoană care a fost condusă la sediul poliției, polițistul are obligația de a permite persoanei respective să părăsească de îndată sediul poliției fără a se depăși opt ore de la momentul inițierii deplasării. Nimeni nu poate fi ținut mai mult de opt ore de către polițist. Dacă se impune o astfel de măsură termenul inițial de opt ore se poate prelungi totuși până la 12 ore în condițiile în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită, dar în acest caz polițistul trebuie să completeze o serie de acte și trebuie să motiveze în scris de ce a luat această măsură. În prezent, o persoană poate fi condusă la sediul poliției în vederea identificării și luării măsurilor legale pentru cel mult 24 de ore”, a declarat, Nelu Barbu, la finalul ședinței Executivului.

 

 

De asemenea, o persoană legitimată are dreptul de a fi informată verbal de către polițist cu privire la motivul legitimării.

 

„O persoană legitimată are dreptul de a fi informată verbal de către polițist cu privire la motivul legitimării. Persoana condusă la sediul poliției are dreptul să fie informată cu privire la motivele conducerii la sediul poliției, drepturile pe care le poate exercita, dreptul de a formula contestații împotriva dispunerii măsurii respective, dreptul de a fi asistate de un avocat, de a comunica direct cu acesta în condiții de confidențialitate, de a nu da nicio declarație fără prezența avocatului, de a informa un membru de familie sau altă persoană pe care o indică, de fi consultată de un medic, de a comunica prin interpret dacă nu înțelege limba română sau dacă datorită unor deficiențe nu se poate exprima”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed